Tanulás

2024.06.18. 15:04

Nem divat az élethosszig tartó tanulás Romániában

Illusztráció

Forrás: Pexels

Agerpres

Románia az uniós rangsor végén kullog a felnőttek élethosszig tartó tanulásban való részvételének tekintetében: az arány 4,9 százalék, ami fele az európai 10,8 százalékos aránynak - számoltak be a Concordia Munkáltatói Szövetség képviselői, akik kedden két jelentést mutattak be az élethosszig tartó tanulásról.
Ezek szerint Románia vállalta, hogy 2027-re 4,9 százalékról 12 százalékra növeli ezt az arányt. Az uniós készségfejlesztési menetrend szerint 2030-ra a 25-64 éves felnőttek legalább 60 százalékának évente részt kellene vennie képzésben és oktatásban.
A továbbképzési lehetőségek elutasításának okai a következők (az ezeket megjelölők arányának sorrendjében): időhiány (62 százalék), nem érezték szükségét (39), egyéb okok (34), a tanfolyamok költsége (28), a tanfolyamok gyenge kínálata (24). A válaszadók több mint fele (56,7 százalék) esetében a tanfolyamok szervezője általában a munkaadó.
A magasabb társadalmi-gazdasági státuszú személyek származási helyüktől függetlenül nagyobb arányban vesznek részt élethosszig tartó tanulási programokban. A 35 és 55 év közötti személyek vesznek részt leggyakrabban ilyen programokon, akár munkaidőben, akár szabadidőben szervezik őket, a fiatalokat pedig gyakrabban vonzzák a szabadidőben zajló programok. A részvevők magánéleti megfontolásokból (75 százalék), a jövedelmük növelése (36 százalék), illetve az álláshoz jutás (26 százalék) szempontjából tartják hasznosnak a képzési és oktatási programokat - derül ki a kutatási eredményekből.
A Concordia Munkaadói Szövetség AdultLearningROSK projektének részét képező jelentéseket a Demokráciakutató Központ készítette az Európai Unió támogatásával. 'Romániában az élethosszig tartó tanulás a lakosság nagy része számára továbbra is meglehetősen bonyolult és elérhetetlen fogalom. Az erről szóló közpolitikánk és országos stratégiáink kevéssé alkalmazható. Ezek a problémák negatívan befolyásolják országunk gazdaságát, mert csökkentik a versenyképességünket. Annak érdekében, hogy segítsük a munkaadókat, a döntéshozókat, az oktatási intézményeket és a társadalom egészét a jelenség romániai dimenzióinak és koordinátáinak jobb megértésében, szerepet vállaltunk ebben a kutatásban és néhány konkrét ajánlást is megfogalmaztunk a felnőttek szakképzési programokban való részvételének növelésére' - jelentette ki Radu Burnete, a Concordia Munkáltatói Szövetség igazgatója. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!