Ítélet

2024.06.06. 12:46

Meghozták az első börtönbüntetést kiszabó ítéletet az Anastasia-törvény alapján

Illusztráció

Agerpres

Robert Cazanciuc szociáldemokrata szenátor csütörtökön bejelentette, hogy megszületett az első börtönbüntetést kiszabó ítélet az úgynevezett Anastasia-törvény alapján. A gyulafehérvári bíróság első fokon öt év szabadságvesztésre ítélt egy 19 éves fiatalembert, aki ittasan vezetve megölt három embert.
A Szociáldemokrata Párt (PSD) politikusa a Facebook-oldalán számolt be a gyulafehérvári bíróság május 29-én hozott ítéletéről. Emlékeztetett: a gázolás 2023. augusztus 28-án történt, egy hónappal az Anastasia-törvény hatályba lépése után. A jogszabály kimondja, hogy az alkohol/kábítószer hatása alatt vagy jogosítvány nélkül vezető és halálos balesetet okozó autósokat letöltendő börtönbüntetésre kell ítélni. 'A sofőr véralkoholszintje majdnem 2 ezrelék volt, és beismerte tettét. A három elhunyt fiatal 17, 18 és 25 éves volt. Utóbbi házasodni készült, menyasszonyának a közúti baleset után kellett szülnie' - írta Cazanciuc, aki ez úton is figyelmeztette polgártársait, hogy ne üljenek kormányhoz ittasan, drogos állapotban vagy jogosítvány nélkül, ne vegyék semmibe a törvényt és mások életét.
A szenátor felhívta a figyelmet egy másik, nemrég hatályba lépett, általa kezdeményezett törvényre is, amely akár tíz évre eltiltaná a vezetéstől a kábítószer vagy alkohol hatása alatt volánhoz ülőket, akik esetében a véralkoholszint meghaladja a 0,8 ezreléket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában