Jóváhagyás

2024.06.13. 15:51

Jóváhagyták Románia és az USA állampolgárainak munka- és nyugdíjjogosultsági időszakainak kölcsönös elismerését

Illusztráció

Agerpres

A kormány csütörtökön határozatban hagyta jóvá a munka- és nyugdíjjogosultsági időszakok kölcsönös elismerését Románia és az Amerikai Egyesült Államok esetében - számolt be a kabinet ülése után tartott sajtótájékoztatón a kormányszóvivő.
Mihai Constantin elmondta, a kormányhatározat a szociális biztonságról szóló kétoldalú megállapodás végrehajtásának módjáról rendelkezik. Amint a megállapodás hatályba lép, lehetőség lesz arra, hogy a Romániában és az Egyesült Államokban ledolgozott időszakokat egyaránt figyelembe vegyék a nyugdíjjogosultság kiszámításakor, és mindkét ország arányosan fizesse az időskori juttatás rá eső részét - magyarázta a kormányszóvivő. Hozzátette: a diplomáciai úton szerzett információk szerint az USA-ban megközelítőleg 500.000 román származású személyt tartanak nyilván, de nagyon valószínű, hogy számuk a valóságban jóval nagyobb.
Remények szerint az új mechanizmus arra ösztönzi majd a két ország polgárait, hogy fizessék a társadalombiztosítási hozzájárulásokat az időskori juttatás érdekében - mondta még Constantin. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a határozat előírja a kihelyezett munkavállalók kölcsönös mentesítését a fogadóországban fizetendő egészségbiztosítási hozzájárulások alól.
A két ország diplomáciai úton tájékoztatja egymást a hatálybalépéshez szükséges belső eljárásaik lezárulásáról, és az ettől számított negyedik hónap első napján lép hatályba a dokumentum - fejtette ki Mihai Constantin.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában