Védelmi tanács

2024.06.20. 18:23

CSAT: Románia átad egy Patriot-rendszert az ukrán hadseregnek

Agerpres

A Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) csütörtöki ülésén úgy döntött, hogy Románia átad egy Patriot rakétavédelmi rendszert az ukrán hadseregnek. A döntésről az elnöki hivatal számolt be a Cotroceni-palotában tartott CSAT-ülés után.
A közlemény szerint a védelmi minisztérium képviselőit részletes elemzést ismertettek az országban lévő négy Patriot rendszer üzembe helyezéséről, a további három rendszer beszerzésének jelenlegi állásáról, ezek üzembe helyezésének jelentőségéről, illetve az egyik rendszer átadásának lehetséges hatásairól.
Az elnöki hivatal tájékoztatás szerint az ukrán lakosság és a polgári infrastruktúra, különösen az energiaellátás elleni folyamatos orosz támadások miatt az ukrajnai biztonsági helyzet jelentősen romlott, ami a régió és Románia biztonságára is hatással van. 'Ezért a CSAT tagjai a szövetségesekkel szorosan együttműködve úgy döntöttek, hogy egy Patriot-rendszert adományoznak Ukrajnának' - olvasható a közleményben.
A CSAT szerint az adományozás feltétele, hogy Románia folytatja a tárgyalásokat szövetségeseivel, különösen amerikai stratégiai partnerével, egy hasonló vagy egyenértékű rendszer beszerzéséről, amelyik biztosítja a nemzeti légtér védelmét, hozzájárul a román hadsereg korszerűsítéséhez és a NATO-rendszerrel való interoperabilitás biztosításához, ugyanakkor átmeneti megoldást jelent az adományozással keletkezett sebezhetőség megszüntetésére.
A közlemény szerint a CSAT döntése 'a román hatóságok alapos technikai értékelésén alapult', és minden intézkedést megtettek Románia sebezhetővé válásának elkerülésére. 'Ugyanakkor folytatódnak a tárgyalások a szövetségesekkel országunk légvédelmének erősítéséről. Románia álláspontja egyértelmű, és továbbra is az marad, hogy a nemzetközi közösséggel együtt (...) támogatja az önvédelem jogával élő Ukrajnát Oroszország törvénytelen és provokálatlan agressziójával szemben' - olvasható a közleményben.
Az elnöki hivatal szerint az ülés résztvevői megállapították, hogy folyamatosan romlik a biztonsági helyzet Románia keleti szomszédságában Oroszország fokozott katonai akcióinak következtében, és rávilágítottak azokra a biztonsági kockázatokra, amelyeket ezek az akciók jelentenek a régióra, különösen a Moldovai Köztársaságra, de az európai és euroatlanti biztonságra is. 'Románia a konfliktus kezdetétől támogatja Ukrajnát és (...) megérti, hogy alapvető védelmi rendszereket kell biztosítani a szomszédos országnak a városait és kritikus infrastruktúráját sújtó orosz agresszió elhárításához' - közölte az elnöki hivatal. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában