Riasztás

2024.05.29. 11:57

Viharos időjárás várható csütörtök estig 25 megyében

Illusztráció

Fotó: Alexandru Nițescu

Agerpres

Viharos időjárásra figyelmeztető előrejelzést bocsátott ki szerdán az Országos Meteorológiai Szolgálat 25 megyére. A sárga jelzésű riasztás szerint szerda 10 órától csütörtök 20 óráig villámlásoktól és heves széllökésektől kísért felhőszakadások várhatók Fehér, Argeş, Bákó, Beszterce-Naszód, Brăila, Botoşani, Brassó, Buzău, Kolozs, Krassó-Szörény, Kovászna, Dâmboviţa, Gorj, Galac, Hargita, Iaşi, Maros, Neamţ, Prahova, Szeben, Suceava, Vâlcea, Vrancea és Vaslui megyében. Elszórtan szélviharokra és jégesőre is számítani lehet. A lehulló csapadék mennyisége eléri a 25-30, helyenként a 40-50 litert négyzetméterenként. Emellett szintén csütörtök estig záporokban, villámlásokban és a szél élénkülésében megnyilvánuló légköri instabilitásra figyelmeztető előrejelzés van érvényben az egész országban. A lehulló csapadék mennyisége eléri a 15-25, helyenként a 40 litert négyzetméterenként.
Ezzel egyidőben elsőfokú (sárga jelzésű) árvízvédelmi készültséget rendelt el szerdán az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) több erdélyi és dobrudzsai folyó vízgyűjtő medencéjére. A hidrológusok közlése szerint szerda 11 órától csütörtök éjfélig nagy mennyiségű víz árad le a patakokon, lejtőkön és vízfolyásokon, villámárvizek alakulhatnak ki, és a vízállás meghaladhatja a másodfokú készültségi szintet a következő folyók vízgyűjtő medencéjében (zárójelben az érintett megyék): Maros (Fehér, Szeben, Hunyad), Olt (Brassó, Szeben, Vâlcea), Prahova (Prahova, Ialomiţa), Călmăţui (Buzău, Brăila), Buzău (Brassó, Kovászna, Prahova, Buzău, Brăila), Râmnicu Sărat (Buzău, Vrancea), Putna (Vrancea), Tatros (Hargita, Bákó, Neamţ, Kovászna, Vrancea), Beszerce (Suceava, Hargita, Neamţ, Bákó), Moldva (Suceava, Neamţ), Suceava (Suceava), Bârlad (Neamţ, Iaşi, Vaslui, Bákó, Galac, Vrancea), Jijia (Botoşani, Iaşi) és Prut (Botoşani Iaşi).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában