Tudnivalók

2024.05.23. 18:08

Gyakorlati útmutató az önkormányzati és az európai parlamenti választásokhoz

Mint ismeretes, önkormányzati és európai parlamenti választásokat is tartanak Romániában június 9-én. A szavazás lebonyolításával kapcsolatos legalapvetőbb gyakorlati tudnivalókat ismertetjük az alábbiakban.

Archív felvétel

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

A szavazás országszerte június 9-én reggel hét órától kezdődik és este tízig tart, de ez meghosszabbítható éjfélig, ha a szavazókörzet előtt még vannak voksolni kívánó polgárok. 24 óra után azonban már nem lehet szavazni. Mind az európai parlamenti, mind pedig az önkormányzati választások egy helyen lesznek, tehát nem választják külön a szavazókörzeteket. A polgárok öt szavazólapot kérhetnek – a megyei tanácsi, a megyei tanácselnöki, a polgármesteri, a helyi tanácsi és az európai parlamenti jelöltlistát –, de eldönthetik, hogy mindkét szavazáson részt kívánnak-e venni, vagy csak az egyiken. A szavazni akaró polgároknál legyen érvényes személyi igazolvány, mert ennek beolvasásával állapítják meg, hogy a polgár jogosult-e voksolni, illetve, hogy mindkét szavazáson élhet-e ezzel a jogával. Fontos tudni ugyanis, hogy az európai parlamenti választásokon a polgárok az ország bármelyik szavazókörzetében leadhatják a voksukat, de az önkormányzati választásokon minden polgár csak a lakcímének megfelelő szavazókörzetben teheti ezt meg. Ha tehát valaki nem a lakcímének megfelelő településen tartózkodik a szavazás napján, akkor csak az európai parlamenti választásokon voksolhat, ellenben az önkormányzati választások esetében csak abban a szavazókörzetben, amelyhez tartozik. Például, ha a szavazás napján egy kolozsvári illetőségű polgár Nagyváradon tartózkodik, akkor szavazhat Váradon az európai parlamenti választásokon, de az önkormányzati választásokra vissza kell utazzon lakhelyére.

Ideiglenes lakcím

Sütő Tibor, a Bihar Megyei Választási Bizottság tagja felhívta a figyelmet az ideiglenes lakcímbejelentővel (flotant) kapcsolatos változásokra. Az új szabályozás szerint azok, akik a választások előtt fél évvel, jelen esetben 2023. december 9. előtt szereztek ideiglenes lakcímbejelentőt, és április 25-ig felvétették magukat az állandó választói névjegyzékbe, gond nélkül szavazhatnak az ideiglenes lakcímük szerinti szavazókörzetben állandó névjegyzéki listán az önkormányzati választásokon. Akik idén április 11. előtt szerezték meg az ideiglenes lakcímet és nem kérték felvételüket az állandó választói névjegyszékbe, szintén szavazhatnak a bejelentett ideiglenes lakcím szerinti szavazókörzetben a pótlistán. Azok pedig, akiknek április 10-e utáni keltezésű az ideiglenes lakcímük, vissza kell utazzanak az állandó lakcímük szerinti szavazókörzetbe, ha az önkormányzati választásokon akarnak voksolni. Azt már belépéskor a táblagépet kezelő szavazókörzeti tag meg fogja mondani a polgárnak, hogy szavazhat-e ott, illetve azt, hogy ha nem, akkor hova menjen. Például, ha egy személynek az állandó lakcíme Aradra szól, de van egy ideiglenes lakcíme, amit április 16-án jelentettek be, akkor, ha az önkormányzati választásokon is le akarja adni voksát, június 9-én el kell utazzon Aradra az állandó lakcíme szerinti szavazókörzetbe.

Akkor érvényes a leadott szavazat, ha egy jelöltlista keretében benne van a pecsét vagy kívülről érinti a keretet. Akkor is érvényes a szavazat, ha a szavazólapon máshova is nyomott pecsétet a szavazó, de csak egy pecsét van benne a keretben, vagy csak egy pecsét érinti a jelölt vagy a jelöltlista négyzetének a keretét, mert ezekből még leszűrhető a választói szándék. Akkor is érvényes a szavazat, ha a pecsét egy jelöltre van leadva, de emellett a szavazólap össze van firkálva. Ezzel szemben nem érvényes a szavazat akkor, ha a szavazólapon nincs rajta a szavazókörzet kontrollpecsétje, és akkor sem, ha a szavazó több jelöltre vagy jelöltlistára is rányomta a pecsétjét, illetve, ha a pecsét nincs benne egyetlen keretben sem és még csak nem is érinti a keretet, mert ezekben az esetekben nem állapítható meg a választói szándék. Az sem érvényes szavazat, amikor más formájú a pecsét, mint a hivatalos. Továbbra is érvényben van az a szabály, hogy a polgár nem fényképezheti le a szavazatát, nem lehet alkoholt inni a szavazókörzetek közelében, és tilos alkoholos hatás alatt belépni a szavazókörzetbe. Aki nem lát jól, vagy egyéb problémái vannak, kérheti azt, hogy egy kísérő segítse őt a voksolásnál a szavazófülkében, de ez a kísérő nem lehet a szavazókörzet tagja, illetve nem lehet jelölt.

Mozgóurna

Mozgóurnát lehet kérvényezni a kifejezetten erre a célra kiállított kérvénnyel, amit kézzel alá kell írni, emellé csatolni kell egy orvosi igazolást, amiből kiderüljön, hogy a szavazópolgár nem tud mozogni, tehát nem tud elmenni a szavazókörzetbe. Ezt az igazolást nem feltétlenül a háziorvos kell kiállítsa. A kérvényeket be lehet nyújtani június 7-ig a községi vagy a városi választási bizottsághoz, június 8-án, szombaton este 18–19 óra között annál a szavazókörzetnél, ahova a mozgóurnát igénylő szavazó tartozik, illetve a választás napján is. Ez utóbbi esetben ajánlatos a kérvényt lehetőleg a kora délutáni órákig leadni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában