AEP

2024.04.13. 18:47

Lemondásra szólította fel az Egyesült Jobboldal Szövetség az Állandó Választási Hatóság elnökét

Illusztráció

Agerpres

Az Egyesült Jobboldal Szövetség (ADU) szombaton lemondásra szólította fel az Állandó Választási Hatóság elnökét, Toni Greblát az intézménynél csütörtökön történt kiberbiztonsági incidens miatt.
Közleményében az ADU hangsúlyozza, az incidens még csak nem is egy biztonsági rés miatt következett be, hanem 'egyszerűen egy politikailag foglyul ejtett és rosszul irányított intézmény hozzá nem értése' miatt.
A pártszövetség szerint több mint 1300 választási szakértő érzékeny adatai, köztük a személyi számuk volt hozzáférhető 'néhány óráig', mert az AEP egy rossz email-címre küldte el ezeket az információkat.
'A PSD által az AEP élére kinevezett Toni Greblă felületesen bánik azoknak a választási szakértőknek a személyes adataival, akik az ország szavazóhelyiségeinek vezetői lehetnek. Hetvenkét órával az eset után Toni Greblă nemcsak nem érti a helyzet súlyosságát, de a sajtónyilatkozatai szerint fogalma sincs, hogy kinek az adatai kerültek nyilvánosságra' - olvasható a közleményben.
Az ADU leszögezte: egy olyan évben, amikor négy választást tartanak, a választási folyamat integritása felett őrködő Állandó Választási Hatóságot nem vezetheti Toni Greblă.
A Digi24-nek nyilatkozva szombaton Toni Greblă elmondta, hogy az incidens 'egy tisztviselő hanyagsága és két-három másik alkalmazott éberségének hiánya' miatt következett be.
Az intézményvezető elmondta, hogy az AEP személyzete csütörtökön hajnali 3 óráig dolgozott, mert ellenőrizniük kellett a Központi Választási Irodához előző este 23 óra után benyújtott európai parlamenti választási jelöltlistákat. A reggeli munkakezdéskor az alkalmazottaknak el kellett küldeniük a választási szakértők listáit a megyei választási irodáknak. Toni Greblă szerint a fáradtság lehetett az egyik oka annak, hogy az egyik megyébe nem a biztonságos e-mailen küldték el a listát, hanem a hatóság nyilvános e-mailjén keresztül. Az előbbi e-mailhez az AEP megyei igazgatóságainak mindössze egy-egy illetékese fér hozzá, utóbbihoz jóval többen - részletezte.
Greblă szerint az incidenst észlelték, és a bekövetkezésétől számított egy órán belül orvosolták, azaz törölték az 1300 választási szakértő érzékeny adatait (például személyi számát) is tartalmazó listát, amelyet tudomása szerint ez idő alatt mintegy 30 személy tekintett meg. Elmagyarázta, hogy a választási szakértők azok a személyek, akik a választópolgárok adatait kezelik a szavazóhelyiségekben, de közülük választják ki a szavazóhelyiségek elnökeit is. 'Sajnáljuk, hogy az alkalmazottak fáradtsága miatt megtörtént ez az incidens' - jegyezt meg.
Az AEP elnöke hangsúlyozta, hogy ebben az esetben nem egy biztonsági rés vagy kibertámadás miatt történt adatszivárgás, hanem egy alkalmazott 'sajnálatos, megbocsáthatatlan hanyagsága' miatt. Hozzátetette, hogy a törvénynek megfelelően értesítette az incidensről az adatvédelmi hatóságot, és jövő héten intézkedni fog a felelősökkel szemben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában