Eurostat

2024.04.08. 15:10

Az EU-ban Romániában csökkent a legnagyobb mértékben a szolgáltatások forgalma januárban

Illusztráció

Agerpres

Januárban az Európai Unióban 1 százalékkal, az euróövezetben pedig 1,5 százalékkal nőtt a szolgáltatások forgalma 2023 decemberéhez képest, miközben EU-s szinten Romániában jegyeztek a legnagyobb visszaesést - derül ki az Eurostat hétfőn közölt becsült adataiból.
Ezek szerint 2023 decemberében a szolgáltatások forgalma az EU-ban 0,1 százalékkal bővült, az euróövezetben pedig 0,1 százalékkal mérséklődött az előző hónaphoz képest.
Az adatokat szolgáltató uniós tagállamok közül januárban 2023 decemberéhez képest a legnagyobb növekedést Litvániában (4,9 százalék), Görögországban (4,5) és Németországban (2,8), a legnagyobb csökkenést pedig Romániában (mínusz 5,1 százalék), Lettországban (mínusz 2,6), Észtországban és Luxemburgban (egyaránt mínusz 2,1) jegyezték.
Ágazati bontásban a szolgáltatások forgalma 0,7 százalékkal nőtt a szállítás és raktározás, 0,3 százalékkal a vendéglátás, 0,3 százalékkal az információ és kommunikáció, 2,8 százalékkal az ingatlanügyletek, 3,6 százalékkal a szakmai, tudományos és műszaki tevékenységek, valamint 0,7 százalékkal az adminisztratív tevékenységek területén.
Idén januárban 2023 januárjához képest a szolgáltatások forgalma 4,1 százalékkal nőtt az Európai Unióban és 4,5 százalékkal az euróövezetben.
Az adatokat szolgáltató uniós tagállamok közül éves összevetésben a legnagyobb növekedést Litvániában (19,5 százalék), Görögországban (9,8) és Dániában (7,4), a legnagyobb csökkenést pedig Észtországban (mínusz 5,1 százalék), Magyarországon (mínusz 4,8) és Szlovákiában (mínusz 4,7) jegyezték. Romániában 1,3 százalékos növekedést regisztráltak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában