Eurostat

2024.03.13. 14:24

Románia egyike azoknak az uniós tagállamoknak, ahol nagy mértékben csökkent az ipari termelés januárban

Illusztráció

Agerpres

Az ipari termelés idén januárban 2023 azonos időszakához képest 5,7 százalékkal csökkent az EU-ban és 6,7 százalékkal az euróövezetben, Románia pedig egyike a tagállamoknak, ahol nagy mértékben visszaesett az ipar teljesítménye - derül ki az Európai Unió Statisztikai Hivatalának (Eurostat) szerdán közzétett adataiból.
Az ipari termelés volumenének januári csökkenése elsősorban a tőkejavak termelésének 10,1 százalékos, a tartós fogyasztási cikkek termelésének 8,1 százalékos, a köztes termékek termelésének 3,3 százalékos és a napi fogyasztási cikkek termelésének 1,3 százalékos visszaesése okozta. Az energiatermelés 0,6 százalékkal nőtt az EU-ban múlt év januárjához képest.
Az adatokat szolgáltató tagállamok közül egy év alatt a legnagyobb mértékben Írországban csökkent az ipari termelés januárban, 34,1 százalékkal. Észtországban 8,6, Bulgáriában 7,6, Máltán 5,6, Németországban 5,4, Lettországban 5, Magyarországon és Hollandiában egyaránt 4,2, Luxemburgban és Romániában egyaránt 4 százalékos volt az éves visszaesés. A legnagyobb éves növekedést Szlovéniában regisztrálták, 12,2 százalékost, Görögországban 10,5 százalékost és Dániában 5,3 százalékost.
Januárban az ipari termelés az előző hónaphoz képest 2,1 százalékkal csökkent az EU-ban, 3,2 százalékkal az euróövezetben, szemben a mindkét régióban 1,6 százalékos decemberi növekedéssel.
Az ipari termelés volumenének havi csökkenése elsősorban a tőkejavak termelésének 12,8 százalékos, a napi fogyasztási cikkek termelésének 0,5 százalékos, a tartós fogyasztási cikkek termelésének 0,1 százalékos visszaesése okozta. A köztes termékek termelése 2,9 százalékkal, az energiatermelés pedig 0,6 százalékkal nőtt.
Az adatokat szolgáltató tagállamok közül a legnagyobb havi csökkenést Írországban regisztrálták januárban, 29 százalékost, Máltán 9,45 százalékos, Észtországban 6,6 százalékos volt a visszaesés. A legnagyobb mértékben Lengyelországban nőtt az ipari termelés januárban az előző hónaphoz képest, 13,3 százalékkal, Szlovéniában 10,6 százalékkal és Litvániában 7,2 százalékkal. Románia a decemberi 1,6 százalékos bővülés után januárban 3,4 százalékos visszaesést jelentett.
Az Országos Statisztikai Intézet (INS) közlése szerint idén januárban a nyers adatok szerint 4 százalékkal csökkent az ipari termelés Romániában 2023 első hónapjához képest. A csökkenést a kitermelőipar 7,5 százalékos, a feldolgozóipar 4 százalékos, illetve a villamosenergia-termelés, valamint a hő-, gáz- és melegvíz-szolgáltatás 2,4 százalékos visszaesése okozta.
A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján januárban 3,9 százalékkal volt kisebb az ipari termelés volumene, miután a kitermelőipar 7,4 százalékkal, a feldolgozóipar 4 százalékkal, a villamosenergia-termelés, valamint a hő-, gáz- és melegvíz-szolgáltatás pedig 2,4 százalékkal csökkent.
Tavaly decemberhez képest januárban a nyers adatok szerint 1,1 százalékkal nőtt az ipari termelés, miután a feldolgozóipar 2,1, a villamosenergia-termelés, valamint a hő-, gáz- és melegvíz-szolgáltatás pedig 0,9 százalékkal jobban teljesített. Ezzel szemben a kitermelőipar teljesítménye 10,3 százalékkal csökkent.
A kiigazított adatok szerint havi összevetésben 3,4 százalékkal csökkent az ipari termelés az idei első hónapban, miután a feldolgozóipar teljesítménye 3,5 százalékkal, a kitermelőiparé 2,1 százalékkal esett vissza, a villamosenergia-termelés és -szolgáltatás, valamint a hő-, gáz- és melegvíz-szolgáltatás terén pedig 0,3 százalékos csökkenést jegyeztek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!