Beszélgetés

2024.03.05. 09:10

Kelemen Hunor hétfő este a Realitatea Tv-nek nyilatkozott Iohannisról, a választásokról és az 1990-es eseményekről

Agerpres

A romániai magyarok 80 százaléka korábban Klaus Iohannisra szavazott, de mára jelentősen csökkent a közösség bizalma az államfőben - jelentette ki hétfő este az RMDSZ elnöke.
A Realitatea Tv-nek nyilatkozó Kelemen Hunort arról kérdezték, hogy erdélyi szászként Klaus Iohannis tett-e valamit a mandátumai alatt az őt támogató magyar közösségért. A politikus kijelentette, hogy a részletes mérleg elkészítése időigényes lenne, de annyi bizonyos, hogy a romániai magyarok elégedetlenek az államfővel. 'Azt látom (...), hogy a Iohannishoz való hozzáállás megváltozott. A magyar szavazatok több mint 80 százalékát megkapta 2014-ben, amikor Victor Pontával versengett. Nagy volt iránta a bizalom' - jelentette ki Kelemen, aki szerint még Ion Iliescuban is jobban bíztak annak idején a magyarok, mint most Klaus Iohannisban. Az RMDSZ elnöke elmondta azt is, hogy jómaga nem szavazott a jelenlegi államfőre, ezért nem is csalódhatott benne. Viszont a szavazói megérdemelnék, hogy Iohannis kommunikáljon valamit a politikai jövőjével kapcsolatos elképzeléseiről. 'Hiányzik az átláthatóság ezen a téren' - jegyezte meg.

*

Kelemen Hunor szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) 'arra vannak ítélve', hogy a június 9-i európai parlamenti választások után is együtt kormányozzanak. Az RMDSZ elnöke hétfő este a Realitatea Tv-nek nyilatkozva kérdésre válaszolva kijelentette, hogy a szociáldemokratákat és a liberálisokat a jelenlegi politikai erőviszonyok és az eddigi döntéseik is koalíció fenntartására kényszerítik. 'Nincs más út egyikük számára is' - jegyezte meg. Kelemen elmondta azt is, hogy a parlamenti választásokon várhatóan egyik párt sem szerez majd abszolút többséget, ezért ismét koalíciós kormány alakul. Az pedig nem az RMDSZ-en múlik, hogy kivel tud koalícióra lépni a választások után. 'Csak azok közül választhatok, akit a szavazókorú polgárok megválasztottak. (...) Abból főzünk, amit a kamrában találunk' - jelentette ki. Hozzátette: ha választások után a PSD-nek és a PNL-nek együtt nem lesz parlamenti többsége, és együtt szeretnének kormányozni, akkor szövetségeseket fognak keresni. 'Ha hozzánk fordulnak, akkor tudni fogjuk, hogy miként kezeljünk egy ilyen kérést, de december 8-ig várnunk kell' - nyilatkozta az RMDSZ elnöke. 

*

Az 1990 márciusi marosvásárhelyi eseményeket a volt szekusok provokálták ki, akiknek ürügyre volt szükségük, hogy kiszabaduljanak abból a szorongatott helyzetből, amelybe a forradalom után belekerültek - jelentette ki hétfő este Kelemen Hunor.
A Realitatea Tv-nek nyilatkozva az RMDSZ elnöke kifejtette: létezik egy dosszié arról, hogy kik voltak azok a személyek, akik a március 15-e előtti napokban kiprovokálták a halálos áldozatokat is követelő sajnálatos eseményeket. 'Nincs kétségem afelől, hogy a volt szekusok álltak a Marosvásárhelyen történtek hátterében' - fogalmazott a politikus.
Kérdésre válaszolva Kelemen kijelentette, hogy a szélsőséges erők ma valós veszélyt jelentenek Romániában. Ezek a pártok szerinte az egymásra tevődő válságok után mindenütt megerősödtek Európában, mert az emberek elvesztették a bizalmukat a politikai 'fősodorban'. 'A rendszerellenes pártok kihasználják az emberek haragját, elégedetlenségét, és természetesen többet ígérnek, mint amit teljesíteni tudnak' - mondta az RMDSZ elnöke.
Egy másik kérdésre válaszolva kijelentette, hogy szerinte a bejegyzett élettársi kapcsolat szabályozását 'egy adott pillanatban' Romániában is be kell majd vezetni. 'A genderideológiával kapcsolatban pedig meglehetős fenntartásaim vannak, mert szerintem ez nem ideológia' - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában