Határhelyzet

2024.03.02. 16:20

Határrendészet: több mint 20 óra a kamionok várakozási ideje a halmi határátkelőnél

Illusztráció

Forrás: news.ro

Agerpres

Megközelítőleg 20 órát kell várakozniuk az Ukrajnába tartó kamionosoknak a halmi határátkelőnél – közölte szombaton a máramarosszigeti határrendészeti felügyelőség.

A torlódás oka, hogy a lengyel fuvarozók tüntetése és az Ukrajnával közös egyes határellenőrző-pontok lezárása miatt az ezekből az országokból Ukrajnába tartó teherautósok nagy része Románián át próbálja meg elérni úti célját. A halmi határátkelőnél több mint 350 tehergépkocsi torlódott fel szombaton –olvasható a közleményben.

A határrendészet felhívja a figyelmet, hogy a határátkelőnél a kamionok ellenőrzése maximális kapacitáson zajlik, a teherforgalom számára fenntartott valamennyi sávot megnyitották, mivel azonban nem uniós országról van szó, az ellenőrzés lassabban halad az Ukrajnával közös határon. A halmi átkelőnél egyszerre zajlik a kamionok vám-, növény- és állategészségügyi ellenőrzése, az útadó-matrica és a rakomány súlyának az ellenőrzése is. A határellenőrzés gyorsasága azonban az ukrán hatóságok kapacitásától is függ. Mindazonáltal a román határrendészek egyeztetnek az ukrán hatóságokkal, hogy közös intézkedésekkel gördülékenyebbé tegyék az átkelést és csökkentsék a várakozási időt – szögezte még le a máramarosszigeti határrendészet.

Az 1C jelzésű országúton várakozó kamionok megnehezítik a forgalmat a határátkelő szomszédságában levő településeken is – olvasható még a közleményben. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában