Koalíció

2024.03.05. 11:01

Ciolacu: A jelenlegi koalíción kívül nem tudok más kormányképes politikai konstrukciót elképzelni 2025-re

Agerpres

Marcel Ciolacu kormányfő hétfő este kijelentette, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) koalícióra lépése politikai stabilitást teremtett, és nem tud más kormányképes politikai konstrukciót elképzelni 2025-re.
Az Antena 3-nak nyilatkozva a miniszterelnök felsorolta kabinetjének eddigi sikereit, megemlítve többek között az uniós források hatékony felhasználását és jelenleg épülő 900 kilométer autópályát. Szavai szerint a PSD egy olyan pillanatban lépett kormányra, amikor a pártok menekültek a kormányzás felelősségétől. 'Mi ezt vállaltuk, és - megmondom őszintén - örülök, hogy ezt a döntést hoztuk, mert a hatások már érezhetőek' - nyilatkozta Ciolacu.
A kormányfő kizárta azt a lehetőséget, hogy a PSD a Románok Egyesüléséért Szövetséggel (AUR) vagy Diana Şoşoacă pártjával koalícióra lépjen. Kijelentette: azt sem tartja elképzelhetőnek, hogy a PNL a Mentsétek meg Románia Szövetséggel (USR) szövetkezzen. Ezért szerinte az egyetlen kormányképes politikai konstrukció 2025-ben is a PSD és a PNL koalíciója lesz. 'De erről nem mi fogunk dönteni, hanem a polgárok szavazatai' - tette hozzá.
Kérdésre válaszolva Ciolacu kijelentette: Klaus Iohannis államfő megfizette 'a politikai árát' annak, hogy korábban ellenségesen viszonyult a PSD-hez. Beszélt arról is, hogy jelenleg a miniszterelnöki teendőire összpontosít, és nem döntötte még el, hogy indul-e az államelnök-választásokon. Közölte, hogy a döntését a június 9-i választások után jelenti majd be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában