EP-választások

2024.03.05. 11:53

Bukaresti kongresszusán indítja kampányát az Európai Néppárt

Agerpres

A felmérések szerint az EU vezető politikai erejének számító Európai Néppárt (EPP) a szerdán és csütörtökön tartandó bukaresti kongresszusán kezdi el a kampányát a júniusi európai parlamenti választásokra.
Az eseményen Ursula von der Leyen 65 éves német politikus, az Európai Bizottság jelenlegi vezetője lesz majd reflektorfényben, aki az EPP egyedüli jelöltjeként újabb öt évre elnyerheti az EU végrehajtó testületének elnöki tisztségét.
'Az elmúlt öt évben nemcsak az Európa iránti szenvedélyem nőtt, hanem természetesen az a tapasztalatom is arról, hogy mi mindent tehet Európa a polgáraiért' - nyilatkozta jelölése februári bejelentésekor Ursula von der Leyen.
A politikus az eddigi mandátuma sikerei között említette a koronavírus-világjárvány gazdasági következményei elleni küzdelmet, valamint a zöldiparba és digitalizálásba történő beruházások előmozdítását. 'Európát a jövő és a jövő feladatai felé orientáltuk' - jelentette ki.
Akkori beszédében von der Leyen a legfontosabb feladatának a demokrácia, a jogállamiság és a béke védelmét nevezte. Közölte: a választási kampányban világossá fogja tenni Vlagyimir Putyin orosz elnök és az európai szélsőjobboldali pártok számára, hogy 'az európai demokrácia útjukat állja'. 'Meg akarják semmisíteni, el akarják pusztítani Európát, és ezért olyan fontos, hogy az emberek járuljanak hozzá Európájuk megőrzéséhez' - hangsúlyozta.
Ursula von der Leyen volt az első nő az Európai Bizottság élén, amikor 2019-ben megválasztották a tisztségre. Jelenleg mintegy 32.000 uniós alkalmazottat irányít, és az EU politikai napirendjének nagy része az ő hatáskörébe tartozik.
Az Európai Bizottság elnökeként gyakran képviseli az EU-t szinte az összes jelentős nemzetközi csúcstalálkozón, például a G7-ek és a G20-ak értekezletein. A Forbes amerikai magazin nemrégiben Ursula von der Leyent a 'világ legbefolyásosabb nőjének' nevezte.
Eddigi bizottsági elnöki mandátumát meghatározta a koronavírus-járvány és az ukrajnai háború, amelyben az EU történetében először nyújtott halált okozó fegyverekből álló katonai segítséget.
Ursula von der Leyennek jelentős a befolyása az EU kereskedelmi, verseny- és környezetvédelmi politikájára is, és támogatta az EU 2050-re kitűzött klímasemlegességének megvalósítására irányuló erőfeszítéseket.
Tizenegy uniós állam- és kormányfő lesz jelen Bukarestben
Ursula von der Leyen bizottsági elnökjelöltté választása mellett a bukaresti kongresszusán az EPP elfogadja a programját is a június 6-9-i európai parlamenti választásokra.
Az eseményen az EU tizenegy állam- és kormányfője, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke és Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke is részt vesz.
A kongresszuson felszólaló állam- és kormányfők: Klaus Iohannis román elnök, Petteri Orpo finn miniszterelnök, Luc Frieden luxemburgi miniszterelnök, Ulf Kristersson svéd miniszterelnök, Níkosz Hrisztodulídisz ciprusi miniszterelnök, Karl Nehammer osztrák kancellár, Leo Varadkar ír miniszterelnök, Andrej Plenković horvát miniszterelnök, Donald Tusk lengyel miniszterelnök, Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök és Ingrida Šimonyte litván miniszterelnök.
A tanácskozás első napján EU-n kívüli európai vezetők, néppárti politikusok is felszólalnak, mint például Maia Sandu, a Moldovai Köztársaság elnöke vagy Viola Amherd svájci államfő.
A kongresszusra 44 országból mintegy 2000 résztvevőt hívtak meg.
Az esemény honlapja szerint a kongresszus szerdán a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Nicolae Ciucă, az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor és az EPP elnöke, Manfred Weber üdvözlő beszédével kezdődik.
Ezt követi a 'falvak, városok és régiók hangjáról' szóló vita, majd a panelbeszélgetések három témára összpontosítanak: biztonság és védelem; szolidaritás a generációk között; gazdaság és munkahelyek.
Ezután az EU-n kívüli európai állam- és kormányfők, valamint a nem uniós néppárti ellenzéki pártok vezetői, köztük Szvetlana Tyihanovszkaja fehérorosz ellenzéki vezető szólalnak fel.
A kongresszus első napja az EPP választási programjának ismertetésével és elfogadásával zárul.
A második napon, csütörtökön az Európai Néppárt európai bizottsági elnökjelöltjének megválasztása lesz a legfontosabb napirendi pont. A nap első felében Manfred Weber EPP-elnök, majd Ursula von der Leyen mond beszédet.
Ezt követően titkos szavazással döntenek a küldöttek az EPP listavezető jelöltjéről, akit egyben az Európai Bizottság elnöki tisztségére is jelölnek. A kongresszus az EU több néppárti kormányfőhelyettese, majd az uniós állam- és kormányfők beszédeivel folytatódik.
A napot Klaus Iohannis román államfő és Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke felszólalása zárja, majd a szavazás eredményének kihirdetése és Ursula von der Leyen beszéde következik.
A kongresszus az EPP legfontosabb döntéshozó szerve, és háromévente ülésezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában