Figyelmeztetés

2024.03.18. 15:39

A hatóságok figyelemmel kísérik a Csíkszereda határában az elmúlt időszakban felbukkant két medvét

Illusztráció

Forrás: Pexels

Agerpres

A csíkszeredai városházával szerződésben álló vadásztársaság monitorozza azt a két medvét, amelyek jelenlétét több alkalommal is jelentették az elmúlt időszakban a megyeközpont utcáin, és Ro-Alert üzeneteket is küldtek miattuk a lakosság figyelmeztetésére.
Bors Béla alpolgármester az újságíróknak hétfőn elmondta, hogy egy fiatal medvét vettek észre többször is az elmúlt napok során az egyik városszéli üzemanyagtöltő-állomás melletti erdőben, és azt a példányt is figyelemmel kísérik.
Azt is elmondta, hogy készen állnak szükség esetén a beavatkozásra, de emlékeztetett, hogy be kell tartani a törvény előírta lépéseket: először el kell zavarni a medvét a lakott területről, illetve annak közeléből, ha ez nem használ, át kell helyezni egy másik területre, és csak végső esetben, a két előző lépés megtétele után lehet a kilövéshez folyamodni, vagy akkor, ha a nagyvad veszélyessé válik az emberekre.
Az alpolgármester szerint az elmúlt napokban látott medve nem azonos a korábban, a kórház környékén észlelt példánnyal, amelyet a vadásztársaság már február közepe óta monitoroz.
Az év eleje óta öt alkalommal jelezték medve jelenlétét Csíkszeredában, és tíz Ro-Alert üzenetet küldtek ki a lakosságnak. „Figyelembe véve, hogy már szinte naponta kapjuk a Ro-Alert üzeneteket a medvék jelenléte miatt, elmondhatjuk, hogy vége a télnek, tavasz van, és a nagyvadak hibernációja véget ért” - szögezte le Bors Béla. Hozzátette, hogy a vadásztársaság azt az anyamedvét is figyelemmel kíséri, amelyik a csíksomlyói zarándokhelyhez közeli erdőben töltötte bocsaival a telet. A lakosságot a közelmúltban figyelmeztették, hogy az incidensek megelőzése végett kerüljék el azt a vidéket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában