Háború

2024.02.24. 17:10

Kormány: Románia a háború első pillanataitól kezdve Ukrajna mellett állt

Agerpres

Románia a háború első pillanataitól kezdve Ukrajna mellett állt, és folyamatosan jelentős erőfeszítéseket tett az ukrán állam és lakosság megsegítésére - olvasható a kormány szombati közleményében.
Az Ukrajna ellen indított orosz támadás második évfordulóján a kormány emlékeztet, hogy Románia magatartása az Ukrajnával való viszonyában konstruktív, átlátható és bizalmon alapuló volt, és bebizonyította, hogy megbízható partner, amely hozzájárul a Fekete-tenger térségének biztonságához és stabilitásához.
'Románia továbbra is szilárdan elkötelezett Ukrajna függetlenségének, szuverenitásának és területi integritásának támogatása mellett, és a román kormány fokozni fogja az Ukrajnának nyújtott konkrét, többdimenziós támogatását" - olvasható a közleményben.
A dokumentum leszögezi, hogy Bukarest az Ukrajna ellen indított agressziót egy ki nem provokált, illegitim és az ENSZ alapokmányával összeegyeztethetetlen műveletnek tartja, amely szembemegy az évtizedek alatt felépített nemzetközi renddel.
'Románia kormánya nagyra értékeli az Ukrajna és az ukrán nép által tanúsított elszántságot és ellenállóképességet, és úgy véli, hogy az egész nemzetközi közösségnek erkölcsi és politikai kötelessége Ukrajnával szemben, hogy felelősségre vonja mindazokat, akik a háborús bűnökért felelősek' - áll a dokumentumban.
A közlemény arról is tájékoztat, hogy az Ukrajnával vállalt szolidaritás jeléül este az ukrán zászló színeivel világítják ki a Victoria-palotát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában