Hegyimentés

2024.02.14. 09:39

Halálra fagyott ukrán fiatalember holttestére bukkantak a Máramarosi-havasokban

Illusztráció

Forrás: Facebook/Salvamont Maramures

Agerpres

Egy halálra fagyott ukrán fiatalember holttestére bukkantak a határrendészek szerda reggel a Máramarosi-havasokban.
A Máramaros megyei hegyimentő-szolgálat vezetője, Dan Benga szerint a fiatalember egy Romániába átszökött háromtagú csoport tagja volt. Két társát az éjszaka folyamán megtalálták és biztonságba helyezték a hegyimentők. A két 20 év körüli férfi Benga szerint azt mondta a hegyimentőknek, hogy harmadik társuk út közben visszafordult, nem is jött át a határon, így nem keresték.
A határrendészet egyik egysége azonban reggel megtalálta a holttestet egy folyómederben, nem messze attól a helytől, ahonnan a másik két ukránt kimentették. „Az alig 20 éves ukrán fiatalembert a határrendészek kevesebb mint 800 méterre találták meg attól a helytől, ahol a másik kettőre rátaláltunk. Ha a másik kettő már az elején több és világosabb információt szolgáltat, úgy vélem, meg tudtuk volna menteni a harmadikat is, mivel megvolt hozzá a megfelelő felszerelésünk. Őszintén, sajnálom, hogy megtörtént ez a tragédia, sajnálom, hogy nem tudtuk megmenteni azt a fiatalembert. A hegyen, helyzettő függetlenül, soha, senkit nem hagysz hátra” - mondta Benga.

A három ukrán fiatalember röviddel a katonai behívóparancs kézhez vétele után szökött át Ukrajnából Romániába. „Egyikük felesége riasztotta a román hatóságokat, mint mondta, a férje másik két fiatalemberrel elszökött Ukrajnából, amint a behívóparancsuk megérkezett. Sajnos a Máramarosi-havasok egyik legnehezebb részét választották az átkeléshez” - magyarázta Benga. Hozzátette, hogy az ukrán fiatalember holttestét a nap folyamán SMURD-helikopterrel fogják lehozni a hegyről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában