Választások

2024.02.13. 07:11

Gorghiu: Sajnos nem sikerült megegyezni a PSD-vel a választások összevonásáról

Forrás: Facebook/Alina Gorghiu

Agerpres

Kedd este összeül a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetősége 'kiigazítani vagy árnyalni' az alakulatnak az idei választások menetrendjével kapcsolatos álláspontját - jelentette ki hétfő este Alina Gorghiu igazságügyi miniszter.
A PNL alelnöki tisztségét is betöltő politikus a Digi24-nek nyilatkozva elmondta, hogy a koalíció délutáni ülésén 'sajnálatos módon' nem jutottak egyezségre a menetrendről a kormánypártok vezetői. Szerinte most már 'meglehetősen csekély az esélye' a parlamenti és a helyhatósági választások összevonásának, pedig jó lett volna, ha ez megtörténik.
Gorghiu kifejtette: a PNL már egy ideje szorgalmazza a választások összevonását. Nicole Ciucă pártelnököt pedig azzal bízták meg, hogy tárgyaljon a koalíciós társ Szociáldemokrata Párttal (PSD) 'a polgárok szavazási kedvének növelési módozatairól' és az idei választások költségeinek csökkentéséről. 'Személy szerint sajnálom, hogy nem sikerült megállapodni' - jelentette ki.
A politikus emlékeztetett arra, hogy a koalíciót sürgetik határidők, ugyanis a kormánynak legkésőbb március elején ki kell tűznie a választások időpontját és dönteni kell a Központi Választási Iroda összetételéről.
A PNL alelnöke elmondta: nem tudja, hogy milyen feltételeket támasztott a PSD, de a liberálisok nem mondhatnak le az önálló államfőjelöltről, mert ezt már tavaly megszavazta a párt vezetőtestülete. 'Tavaly Sinaián úgy döntöttünk, hogy saját jelölteket indítunk az összes idei választáson' - magyarázta, megjegyezve azt is, hogy a PNL elnökeként Nicole Ciucă 'az első számú opció' az államfőjelölt kiválasztásakor.
Gorghiu közölte, hogy kedd este összeül a PNL vezetősége megvitatni a hétfői koalíciós tárgyalások tanulságait, és 'kiigazítják vagy árnyalják' azt az álláspontot, amit a pártelnök képviselni fog a későbbi egyeztetéseken.
Elmondta azt is: azért kicsi az esélye parlamenti és a helyhatósági választások összevonásának, mert a szociáldemokraták ragaszkodnak egy közös államfőjelölt bejelentéséhez, amit a PNL nem tud elfogadni. 'Szerintem a PSD valójában nem akarja összevonni a választásokat, csak azt próbálja kierőltetni, hogy a közös államfőjelölt PSD-s legyen' - magyarázta, hangsúlyozva azt is, hogy ennek ellenére fel sem merül a liberálisok kilépése a koalícióból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában