Választások

2024.02.24. 17:00

Ciolacu: Soha nem fogadom el, hogy más etnikumú romániaiakat előnyben részesítő törvényeket hozzanak

Agerpres

Marcel Ciolacu miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke kijelentette szombaton a PSD Hargita megyei szervezetének választási ülésén, hogy soha nem fogadja el olyan törvények támogatását, amelyek előnyben részesítenék valamely romániai etnikai közösség tagjait.
"Soha nem fogadom el a túlzásokat. Soha nem fogadom el, hogy Romániában olyan törvények legyenek, amelyek bizonyos más etnikumú romániaiakat előnyben részesítenek. Mindannyian egyenlőek vagyunk, tisztelnünk kell egymást. Abban az esetben, ha nem tiszteljük egymást, a jogrendnek kell érvényesülnie, mert így működik a demokrácia, nincs anarchia' - fogalmazott a kormányfő.
Úgy vélekedett, az etnikai alapú autonómia témája a választási kampányok idején szokott megjelenni a közbeszédben.
'Én is, önök is normális országban szeretnénk felnevelni a gyermekeinket. Ehhez elsősorban az kell, hogy mi viselkedjünk normálisan. Vessünk már véget a Székelyföld autonómiájáról szóló ostobaságoknak. Soha nem volt és soha nem is lesz. (...) Ezek a témák és ellenségeskedések a választások idején bukkannak fel, ez a politikai vezetők módszere a választók mozgósítására. Elmúltak már azok az idők' - jelentette ki a miniszterelnök.
Ugyanakkor Kelemen Hunor RMDSZ-elnöknek is üzent.
'Azt hiszem, provokálhatom Kelemen Hunor elnök urat, főleg, hogy Hargita megyéből származik, hogy az RMDSZ listáira vegye fel a román pártok egy képviselőjét, és megígérem, hogy én is felveszem az RMDSZ egyik képviselőjét a PSD bukaresti listájára. Ez a normalitás gesztusa lesz, ami azt mutatja, hogy mindannyian romániaiak vagyunk' - mondta Ciolacu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában