Egészségügy

2024.02.23. 11:51

A Független Szülésznők Egyesülete szerint Románia közegészségügyi rendszere nincs felkészülve az Ukrajnából érkező menekültek integrációjára

Illusztráció

Agerpres

Románia közegészségügyi rendszere nincs felkészülve az Ukrajnából érkező menekültek integrációjára, és a kiszolgáltatott emberek nem férnek hozzá a létfontosságú orvosi szolgáltatásokhoz és az alapvető reproduktív egészségügyi szolgáltatásokhoz - közölte pénteken a Független Szülésznők Egyesülete.
Az AGERPRES hírügynökséghez eljuttatott közlemény szerint a menekült várandós nők, egyedülálló anyák, fogyatékkal élők, idősek, tinédzserek, bántalmazott nők, rákbetegek továbbra is a civil szervezetek támogatására szorulnak, más módon nem jutnak hozzá a számukra létfontosságú szolgáltatásokhoz.
A bábák egyesülete szerint a romániai kórházakban és klinikákon nehezen elérhetők az Ukrajnából elmenekült személyek számára a reproduktív egészségügy jellemző szolgáltatásai, mint a nőgyógyászati konzultációk, fogamzásgátlás, terhességmegszakítás, HPV-szűrés és védőoltás, mammográfia és mellultrahang, morfológiai és magzati szűrés, természetes szülés, szülésznői támogatás, szoptatás és elválasztás támogatása, terhesgondozás, újszülöttellátással kapcsolatos oktatás és tanácsadás.
A Független Szülésznők Egyesülete 2023 szeptemberétől 2024 februárjáig az Amerikai Vöröskereszt által finanszírozott #RefugeeHealthJourney projekt keretében egészségügyi ellátást, szülészeti szolgáltatásokat, reproduktív egészségügyi szolgáltatásokat, fogamzásgátlást, védőoltásokat, pszichológiai tanácsadást és támogatást nyújtott több mint 4000 személynek, hogy megkönnyítse az Ukrajnából érkező menekültek, különösen a nők és a kiszolgáltatott személyek egészségügyi rendszerbe való integrációját - olvasható a közleményben.
Az elmúlt két évben az egyesület a reproduktív egészséghez kötődő alapvető szolgáltatásokat nyújtott serdülők és fiatalok számára, beleértve a reproduktív egészséggel kapcsolatos felvilágosítást, a bántalmazás és a szexuális erőszak megelőzésére irányuló felvilágosítást, a szülés előtti és utáni felvilágosítást, a terhesség, a szoptatás és az újszülöttek megfigyelését, a szoptatási tanácsadást, a családtervezést, valamint a gyermekek beoltásával és a HPV-oltással kapcsolatos felvilágosítást.
Az ukrajnai háború kezdete óta a Független Szülésznők Egyesülete több mint 150.000 esetben nyújtott támogatást menekülteknek és kiszolgáltatott személyeknek - írják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában