Schengen

2023.12.20. 14:52

Román EP-képviselők: Ausztria most már nem kifogásolhatja a schengeni bővítést

Agerpres

Ausztriának most már nem lehet kifogása Románia és Bulgária schengeni tagsága ellen, miután szerdán az uniós intézmények megállapodásra jutottak a menekültügyi és migrációs eljárások rendszerének átfogó reformjáról - hangsúlyozta szerdán több román európai parlamenti képviselő.
A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője, Vlad Gheorghe a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésben leszögezte, az uniós megállapodással "megszűnt az ürügy", amellyel eddig az osztrákok a vétójukat indokolták. "Nehammernek NINCS többé oka arra, hogy a románokat diszkriminálja és alázza a vámnál való sorban állással" - fogalmazott.
Ezt hangsúlyozta közleményében a REPER EP-képviselője, Dragoş Pâslaru is. "Ausztriának már nem maradt érve Románia teljes körű schengeni tagságának ellenzésére" - jelentette ki. A politikus ugyanakkor felkérte Klaus Iohannis államfőt és Marcel Ciolacu miniszterelnököt, "éljenek bölcsen az uniós megállapodással", hogy Románia gazdasága többé ne szenvedjen hátrányt.
Az Európai Parlament foglalkoztatási bizottságának elnöki tisztségét is betöltő Pâslaru szerint Brüsszel üzenete egyértelmű: "egyetlen európai polgárt sem érhet diszkrimináció a migrációval kapcsolatos választási retorika miatt, és egyetlen tagállam sem zsarolhatja az EU-t ebben a kérdésben". Bukarestnek szerinte most azon kell dolgoznia, hogy ezt az üzenetet Bécsben is meghallják.
A Népi Mozgalom Pártjának (PMP) EP-képviselője, Eugen Tomac ugyanakkor szerdán bejelentette, hogy megfellebbezte az Európai Unió Bíróságánál a Románia schengeni csatlakozásának megtagadásával kapcsolatban benyújtott kereseteit elutasító ítéleteket.
"Bízom benne, hogy a bíróság elég bölcs lesz ahhoz, hogy elismerje a románoknak az EU-szerződések által biztosított jogait'' - mondta Tomac a Facebook-oldalán közzétett videóban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában