Figyelmeztetés

2023.12.23. 16:09

Másodfokú hóviharriasztás van érvényben a Déli- és a Keleti-Kárpátokban

Illusztráció

Forrás: Facebook/ Salvamont Prahova

Agerpres

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) szombat délelőtt másodfokú (narancssárga jelzésű) hóviharriasztást adott ki a Déli-Kárpátok, illetve a Keleti-Kárpátok magasan fekvő térségeire, valamint egy elsőfokú (sárga jelzésű), heves szélre vonatkozó riasztást Erdély déli, Olténia nyugati és déli, Munténia délnyugati részére és Moldva dombvidékére.
A szakemberek szerint vasárnap este 8 óráig a Déli-Kárpátok 1500 méternél magasabb térségeiben, vasárnap este 8 órától hétfő délelőtt 10 óráig a Keleti-Kárpátok 1500 méternél magasabb térségeiben erős hóvihar várható, a szél sebessége meghaladhatja a 110-120 kilométert óránként, a látási távolság nagyon lecsökken.
December 25-én, hétfőn, a szél továbbra is hevesen fog fújni az északnyugati, középső, keleti és délkeleti országrészekben, valamint a hegyekben.
A viharos szélre vonatkozó elsőfokú riasztás vasárnap hajnali 3 órától hétfő délelőtt 10 óráig érvényes Erdély déli, Olténia nyugati és déli, Munténia délnyugati részében és Moldva dombvidékén. A széllökések sebessége elérheti az 55-65 kilométert óránként, a hegyekben pedig meghaladja a 80-90 kilométert óránként.
Vasárnap hajnali 3 óráig az ország legnagyobb részében lesznek heves széltől uralt időszakok, amikor a légmozgások sebessége eléri a 45-60 kilométert óránként, Erdélyben, Olténiában és Munténiában pedig helyenként a 70-80 kilométert is. A hegyvidéken 90-100 kilométeres sebességgel fújhat a szél.
A hegyvidéken és helyenként Erdélyben és Máramarosban vasárnap estig havazás várható, és hóréteg rakódik le. A vasárnapról hétfőre virradó éjszaka folyamán pedig vegyes csapadékra lehet számítani. Az ország többi részében szintén megerősödhet helyenként a szél, és Moldvában, a Partiumban és a Bánságban szintén előfordulhat sűrű havazás - tájékoztatott még az ANM.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában