Schengen

2023.12.11. 17:10

Ciucă: Románia az eddig is alkalmazott dublini eljárásnak megfelelően fog átvenni migránsokat Ausztriától

Agerpres

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Nicolae Ciucă hétfőn kijelentette, hogy Románia az eddig is alkalmazott dublini eljárásnak megfelelően fog átvenni migránsokat Ausztriától.
Újságírói kérdésre válaszolva a politikus emlékeztetett: az EU területére érkező bevándorlók átvételének két módozata van. Az egyik az államközi megállapodásokon alapuló dublini eljárás, amelyiket a mai napig alkalmazzák az EU-ban, és ezt alkalmazza jelenleg is Ausztriával szemben Románia. A másik eljárást rendkívüli helyzetekben alkalmazzák, mint például a menekülthullámmal nehezen megbirkózó Görögország vagy Olaszország esetében, amikor uniós szinten dőlt el, hogy a tagállamok hány migránst vesznek át az érintett országokból.
Ciucă hangsúlyozta, hogy Románia az Ausztriában lévő bevándorlók esetében is a dublini eljárást fogja alkalmazni, ennél semmivel sem vállalt többet. Ennek megfelelően át fogja venni azokat a migránsokat, akik Románián keresztül jutottak Ausztriába.
Újabb kérdésre válaszolva a PNL elnöke leszögezte: az fel sem merül, hogy Románia köteles lenne átvenni a jelenleg Ausztriában tartózkodó összes bevándorlót.
Gerhard Karner belügyminiszter hétfőn bejelentette: azokkal a feltételekkel támogatná Románia és Bulgária belépését az úgynevezett Air Schengenbe, hogy a közúti és a vasúti határátkelőkön szigorítsák a határellenőrzést Bulgária és Románia, valamint Románia és Magyarország között, az Európai Bizottság fordítson a korábbinál háromszor több pénzt a Frontex (az EU határvédelmi hivatala) bulgáriai műveleteire, továbbá Románia és Bulgária fogadjon be (vagyis vegyen át) menedékkérőket, főleg afgánokat és szíriaiakat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában