Tiltakozás

2023.11.15. 09:08

Tüntetést tartanak a gyógyszerészek szerdán Bukarestben

Illusztráció

Fotó: Alexandru Nițescu

Agerpres

A bukaresti Victoriei téren tüntetnek szerdán 11 és 13 óra között a gyógyszerészek. Tiltakozásukkal a céljuk felhívni a figyelmet a gyógyszerészeti rendszerre, amelyről szerintük "megfeledkeztek" a kormányok az elmúlt 20 évben, és a döntéshozók közömbössége miatta a társadalom alábecsüli.
A tüntetést a Romániai Gyógyszerészek Kezdeményező Csoportja és a Romániai Gyógyszerészek Országos Szakszervezete szervezi. Közleményükben rámutattak, más európai országokban a gyógyszerészeknek kulcsszerepük van az egészségügyi rendszerben, és a képzettségükhöz méltó feladatokat kapnak. Az orvosi csapat tagjainak tekintik őket, részt vesznek a betegségek megelőzésében és nyomon követésében, ők a legkönnyebben elérhető egészségügyi szakemberek. „Ezzel szemben Romániában az évek során hozott döntések nem a gyógyszerészekre és a páciensek egészségének megőrzésében betöltött szerepükre összpontosítottak. Nálunk csak akkor jutnak a hatóságok eszébe ennek a szakmának a képviselői, amikor bajban vannak, a különféle egészségügyi stratégiákról vagy megelőzési programokról folytatott viták során megfeledkeznek róluk” - fogalmaztak.
A szervezők hangsúlyozták, a gyógyszerészeti iparra virágzó, gazdaságilag erős szakágként tekint mindenki, de ez szerintük "egyáltalán nem így van". Felrótták, hogy bár a terület "agyonszabályozott", semmiféle támogatásban nem részesült az elmúlt években, a gyógyszerek árrésén 2009-től nem módosítottak, az ingyenes és ártámogatott gyógyszerek árát megkésve törleszti az egészségbiztosítási pénztár, az új adóügyi intézkedések még nagyobb terhet rónak a patikákra, a gyógyszerészek alacsony bért kapnak.
A gyógyszerészek követelik a patikák által kiadott gyógyszerek időben történő elszámolását, a patikák átminősítését kereskedelmi társaságból gyógyszerészeti szolgáltatóvá, a közszférában dolgozó gyógyszerészekre vonatkozó személyzeti szabályzat újragondolását, a gyógyszerészek bevonását a krónikus betegek állapotának követésébe egy országosan egységes szolgáltatási rendszer bevezetésével, a gyógyszerészek vidéken történő munkavállalását támogató intézkedéseket és a piacról hiányzó gyógyszerekre vonatkozó jogszabályi keret módosítását. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában