Ítélet

2023.11.03. 17:39

Jogerősen több mint húsz évre ítélték a barátnőjét meggyilkoló volt egyetemi oktatót Kolozsváron

Elutasította a kolozsvári táblabíróság a minősített emberölés miatt elítélt Boné Ferenc fellebbezését, és helyben hagyta a törvényszék alapfokú ítéletét, amely 21 év három hónap letöltendő börtönbüntetéssel sújtotta a barátnőjét megölő egykori egyetemi oktatót – közölte pénteken a Krónika hírportál.

Forrás: Rostás Szabolcs/Krónika

MTI

A pénteken kihirdetett jogerős ítélet szerint a büntetésből levonják azt a másfél évet, amelyet Boné előzetes letartóztatásban töltött. Az elítéltet 300 lej perköltség megfizetésére kötelezték az állam javára, továbbá – ugyancsak perköltség címén – 2975 lejt köteles fizetni áldozata édesapja részére –részletezte a lap. Az első fokon eljáró Kolozs megyei törvényszék júliusban halmazati büntetést hozott: eleget téve a vád kérésének a kiszabható legnagyobb, 20 éves szabadságvesztésre ítélte a vádlottat, és elrendelte, hogy egy korábbi bántalmazási ügyben hozott, de felfüggesztett 1 év és három hónapi büntetést is le kell töltenie.

A tavaly májusban történt gyilkosság az erdélyi magyar és a magyarországi közvéleményt is megrázta, és a nők elleni erőszakra irányította a figyelmet. A gyilkosság áldozata, a 30 éves Molnár Beáta óraadó tanár volt a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) kolozsvári filmművészet, fotóművészet és média szakán, valamint az RMDSZ Iskola Alapítványának könyvkiadását és az egyik múltidéző projektjét irányította. Tavaly május 21-én egynapos kirándulásra indult 43 éves barátjával az Erdélyi Szigethegységbe, ahonnan nem tért haza, és Boné Ferencnek is nyoma veszett. A nő holttestét – amelyen erőszakra utaló nyomokat találtak – pár napra rá, május 25-én a Király-hágó térségében találta meg a rendőrség egy bozótosban. Boné Ferencet egy napra rá fogták el Nagyváradon, ahol a vasútállomás közelében egy tehervagonban bújt meg. 

A tavaly ősszel elkezdődött büntetőperben a Krónika című lap beszámolója szerint azzal védekezett, hogy tette elkövetésekor depresszióban szenvedett, de elmeorvosi szakértői vizsgálat megállapította, hogy beszámítható. Bonéra előélete miatt rögtön rávetődött a gyilkosság gyanúja, a volt egyetemi oktató ugyanis már 2020-ban a figyelem középpontjába került, amikor nyolc percen át a nyílt utcán különös kegyetlenséggel ütlegelte és rugdosta akkori barátnőjét. A Kolozsvár belvárosában éjszaka történt bántalmazást térfigyelő kamerák rögzítették. A férfit az eset után felmondásra szólította fel a Sapientia EMTE, amit ő haladéktalanul meg is tett. Egyetemi óráit későbbi áldozata vette át. Az akkori bántalmazás ügyében a kolozsvári bíróság 2021 márciusában egy év három hónapi börtönre ítélte Boné Ferencet, az ítélet végrehajtását azonban felfüggesztette. 

Molnár Beáta emlékére szülei hallgatói díjat alapítottak a Sapientia EMTE Kolozsvári Karán, amely korábban nem publikált versekkel, elbeszélésekkel, regénnyel, esszékkel, fotósorozattal, vizuális művészeti alkotásokkal, tudományos dolgozattal lehet pályázni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában