Megbeszélés

2023.10.11. 07:25

Zelenszkij és Ciolacu megállapodott az infrastrukturális projektek felgyorsításában a román kikötők tranzitkapacitásának növelése érdekében

Forrás: Facebook/Marcel Ciolacu

Agerpres

A román miniszterelnök a kormánypalotában fogadta kedd délután a bukaresti hivatalos látogatásán levő ukrán államfőt.
Ciolacu és Zelenszkij véleményt cserélt a Románia és Ukrajna közötti transzfrontális összeköttetés javítására irányuló közös erőfeszítésekről, és megállapodtak az infrastrukturális projektek felgyorsításáról annak érdekében, hogy a romániai dunai és fekete-tengeri kikötőkön keresztül az ukrán export számára a tranzitkapacitás 2 millió tonnáról 4 millió tonnára nőjön - számolt be kedd este a kormány sajtóirodája.
A közlemény szerint Ciolacu hangsúlyozta a Románia, Ukrajna, a Moldovai Köztársaság, az Európai Bizottság és az Amerikai Egyesült Államok közötti, az összekapcsolhatóságról folytatott összehangolt párbeszéd fontosságát. Kijelentette, hogy a román fél nyitott a párbeszéd elmélyítésére.
A miniszterelnök megerősítette Románia politikai és gyakorlati támogatását arra nézve, hogy ez év végéig megszülessen az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdéséről szóló határozat Ukrajna esetében - közölte a kormány.
Ciolacu emlékeztetett továbbá Románia 'aggodalmára' az Ukrajnában élő román kisebbséghez tartozó személyek jogainak védelmével kapcsolatban. Megismételte ugyanakkor a román fél abbéli igénylését, hogy Ukrajna mihamarabb hivatalosan is ismerje el, hogy a "moldovai nyelv" nem létezik.
A kormány közleménye szerint Volodimir Zelenszkij elnök átfogóan ismertette Ukrajna azonnali szükségleteit a közelgő hideg évszakra, valamint az újjáépítési folyamatra való tekintettel. Hangsúlyozta, hogy az ukrán állam és nép nagyra értékeli Románia hathatós támogatását, különös tekintettel az ukrán menekültek megsegítésére és a gabonaexport megkönnyítésre vonatkozóan.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában