Sajtótájékoztató

2023.10.18. 13:42

Az AUR kifogásolja hogy az állam nem törődik a diaszpórában élő románokkal és a rákos betegekkel

Agerpres

A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) vezetői szerdai sajtótájékoztatójukon kifogásolták, hogy az állam nem törődik a diaszpórában élő románokkal, valamint a rákos betegekkel.
Az ellenzéki párt országos tanácsának elnöke, Claudiu Târziu szenátor kifejtette: a Legfelsőbb Védelmi Tanács tavalyi jelentése meg sem említi a határokon túl élő 11 millió román nemzetiségű személyt, akik közül 8 millióan román állampolgárok.
'Az erőszakszervezetek nem törődnek ezekkel a románokkal, mert nincs víziójuk, szakmaiatlanok, nem a nemzeti érdekeket szolgálják. Más országok másképp bánnak a külföldön élő nemzettársaikkal' - jelentette ki a politikus.
Az AUR elnöke, George Simion a kormányfőnek azt a bejelentését bírálta, hogy Románia több mint háromezer Izraelben tartózkodó ukrán állampolgár kimenekítésében segít. 'Vagyis a románoknak nincs értéke ebben az országban, amely már régen nem a románoké. Az ukránok és bármely más nemzet fontosabb' - mondta a pártelnök.
Ilie Coleşa, az AUR képviselőházi frakcióvezetője a romániai rákbetegek helyzetére hívta fel a figyelmet. 'A jelenlegi kormány nemtörődömsége miatt naponta átlagosan 153 ember hal meg' - jelentette ki, hozzátéve, hogy a frakció meghívja a Kormány órája nevű vitára Alexandru Rafila egészségügyi minisztert magyarázatot adni erre a helyzetre. Gianina Şerban képviselő ehhez hozzátette: a kormány azáltal 'hagyja meghalni a rákbetegeket', hogy még mindig nem fogadta el az országos rákellenes terv végrehajtásához szükséges jogszabályokat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában