Érettségi

2023.06.09. 16:28

Tervezet: elmarad az érettségizők nyelvi és digitális kompetenciáinak felmérése

Illusztráció

Agerpres

Közvitára bocsátott pénteken az oktatási minisztérium egy jogszabálytervezetet, amely szerint elmarad az érettségizők nyelvi és digitális kompetenciáinak felmérése, helyette korábbi osztályzatokat fogadnak el/egyenértékesítenek.

A sürgősségi kormányrendelet tervezete értelmében a román nyelv, az anyanyelv, valamint az idegen nyelv szóbeli vizsgája és a digitális kompetenciák felmérése helyett korábbi osztályzatokat fogadnak el/egyenértékesítenek, a tanügyminisztérium által kidolgozott módszertan szerint. A szaktárcának a sürgősségi rendelet hatályba lépésétől számított hét napon belül jóvá kell hagynia a metodológiát.

A minisztérium közvitára bocsátotta pénteken az egyenértékesítés módszertanának tervezetét is. E szerint román nyelvből és anyanyelvből a kommunikációs kompetenciák szintjét egyenértékesítik az adott tantárgyból a középiskolai években elért tanulmányi átlag kerekítés nélküli számtani középarányosával. Ha ez 5 és 6,99 között van, közepes felhasználó minősítést kap a vizsgázó, 7 és 8,49 közötti érték esetén haladó felhasználónak, 8,50 és 10 között pedig tapasztalt felhasználónak minősítik.

Hasonlóképpen állapítják meg az idegen nyelvi kompetenciaszintet is, azzal a különbséggel, hogy csak azoknak a líceumi éveknek a tanulmányi átlagát veszik számításba, amelyekben a vizsgázó tanulta az adott tantárgyat. Az 5 és 5,99 közötti középérték A1-es minősítést, a 6 és 6,99 közötti A2-es minősítést, a 7 és 8,49 közötti B1-es minősítést, a 8,5 és 10 közötti B2-es minősítést ér.

A digitális kompetencia szintjét az ebből a szaktantárgyból a 9. és 10. osztályban elért év végi átlag kerekítés nélküli számtani középértékéből számítják ki, a következőképpen: kezdő felhasználó, ha a középérték 5 és 5,99 között van; közepes szintű felhasználó, ha a középérték 6 és 6,99 között van; haladó felhasználó, ha a középérték 7 és 8,49 között van; tapasztalt felhasználó, ha a középérték 8,50 és 10 között van.

A tervezet szerint a hatodikosok országos képességfelmérő vizsgája elmarad. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában