Emlékezés

2023.05.14. 14:44

Ciucă: a kommunizmus okozta sebeket soha nem lehet teljesen begyógyítani

Forrás: gov.ro

Agerpres

A kommunizmus okozta sebeket soha nem lehet teljesen begyógyítani, a mi kötelességünk pedig ápolni a demokratikus értékek és a történelmi igazság iránti tiszteletet, és erre nevelni a fiatal nemzedékeket - állapította meg a kommunista börtönök mártírjainak emléknapja alkalmából megfogalmazott vasárnapi üzenetében a kormányfő. Nicolae Ciucă emlékeztetett arra, hogy hetvenöt évvel ezelőtt, 1948. május 14-én a kommunista hatóságok több mint 10 ezer ellenzéki fiatalt tartóztattak le és ítéltek később börtönbüntetésre, amit "borzalmak hosszú sora" követett. Románia majdnem fél évszázadon át a totalitarizmus sötét árnyékában élt, a demokrácia minden bástyáját sorra lerombolták.

"A törvénytelen és bűnös kommunista rendszer a terrorra, a bűncselekményekre, a visszaélésekre, az alapvető jogok és szabadságjogok szisztematikus megsértésére alapozta a hatalmát, és förtelmes eszközöket fejlesztett ki a túlélésére. A megpróbáltatások sora 1989 decemberében vérontással ért véget, amikor a szabadságért és a demokráciáért folytatott küzdelem győzelmet aratott" – idézte fel a miniszterelnök.

Nicolae Ciucă üzenetében hangsúlyozta: a kormány szilárdan elkötelezett az emlékezés politikájának előmozdítása, a közelmúlt őszinte feldolgozása és a demokratikus társadalmat aláásó nézetek elleni küzdelem mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában