Schengen

2023.03.08. 10:15

Dragoş Tudorache: Romániának Bulgáriával közös stratégiát kell kidolgoznia a schengeni csatlakozásra

Illusztráció

Agerpres

Romániának Bulgáriával közös stratégiát kell kidolgoznia a schengeni csatlakozásra, ugyanakkor rendkívül fontos kilépni abból a logikából, hogy a migrációval kapcsolatos kérdések lezárásáig nem tárgyalhat Schengenről - nyilatkozta kedden az AGERPRES-nek Dragoş Tudorache európai parlamenti képviselő.
A Renew Europe frakcióvezető-helyettese a Bel- és Igazágügyi Tanács csütörtök-pénteki ülését megelőzően beszélt erről, amelynek egyik napirendi pontja 'a schengeni térség általános helyzete', de Románia és Bulgária felvételéről nem tárgyal a testület.
Mint ismert, a Bel- és Igazágügyi Tanács a legutóbbi, múlt decemberi ülésén a három tagjelölt ország, Románia, Bulgária és Horvátország közül csak az utóbbi schengeni csatlakozására bólintott rá. Románia és Bulgária felvétele Ausztria, illetve Hollandia ellenkezésén bukott el.
Dragoş Tudorache elmondta, hogy szerinte Románia a jelenlegi helyzetben két út közül választhat: Bulgáriával 'egy csomagban', vagy Bulgária nélkül próbálja meg újra meggyőzni a tagállamokat a pozitív döntésről. Hozzátette, hogy az előbbi forgatókönyvet tartja a járható útnak. Ha Románia csomagban marad Bulgáriával, akkor előbb Hollandiát kell meggyőznie, csak utána következne Ausztria. Ha viszont leválna ebben az ügyben a déli szomszédtól, az 'politikai problémákat okozna', mert több tagállam ezt nem nézné jó szemmel - magyarázta.
Az EP-képviselő úgy véli: Románia fő stratégiájának az kell lennie, hogy meggyőzze Hollandiát, dolgozzon ki egy olyan forgatókönyvet a Bulgáriával közös csatlakozásról, amelyik tartalmazza a kívánt döntés eléréséhez szükséges konkrét lépéseket. „Ha a holland kérdés megoldódik, Ausztria elszigetelődik, és szerintem sokkal könnyebb lesz megoldást találni. De itt először Bulgáriával kell tárgyalni” - jelentette ki a volt belügyminiszter.
Megjegyezte, ennek a stratégiának az alkalmazása rövid időn belül eredményes lehet. „Talán már most, a Bel- és Igazágügyi Tanács e heti ülésén közösen kellene fellépnie Romániának és Bulgáriának, a román és a bolgár belügyminiszter közös nyilatkozata fontos jelzés lenne” - nyilatkozta Tudorache, aki szerint bármilyen más stratégia követése 'időfecserlés'.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában