Eurostat

2023.03.23. 15:12

A vásárlóerő-paritáson mért GDP-ben Románia utolérte Magyarországot és Portugáliát

Agerpres

Románia, Magyarország és Portugália vásárlóerő-paritáson számított egy főre eső GDP-je 2022-ben egyaránt elérte az uniós átlag 77 százalékát - derül ki az Eurostat csütörtökön közölt becsült adataiból.
Románia ezen a téren megelőzi Lettországot (74 százalék), Horvátországot (73), Görögországot (68), Szlovákiát (67) és Bulgáriát, de két százalékpontos a lemaradása Lengyelországgal (79) szemben.
A múlt évben a vásárlóerő-paritáson számított egy főre eső GDP Luxemburgban az uniós átlag 161 százaléka volt, ez alapján a hercegség az EU leggazdagabb tagállamának számított. A rangsorban a második Írország (134 százalék), majd Dánia (136), Hollandia (130), Ausztria (125), Belgium (121), Svédország (119) és Németország (117) következik.
Finnország, Málta és Franciaország a további tagállamok, ahol az egy főre jutó GDP meghaladja az uniós átlagot.
Olaszország, Szlovénia, Ciprus és a Cseh Köztársaság kevesebb mint 10 százalékkal, Litvánia, Észtország és Spanyolország 10 és 20 százalék közötti aránnyal marad el az uniós átlagtól. Lengyelországban, Magyarországon, Portugáliában, Romániában, Lettországban és Horvátországban a vásárlóerő-paritáson számított egy főre jutó GDP kevesebb mint 30 százalékkal marad el az uniós átlagtól. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában