Felmérés

2023.02.07. 13:38

Mentsük meg a gyermekeket: öt romániai gyerekből kettőt ért már internetes zaklatás

Öt romániai gyermekből kettőt (40 százalék) ért már internetes zaklatás, és tízből mindössze három áldozat mer beszélni erről - derül ki a Mentsük meg a gyermekeket szervezet által a biztonságos internet napja alkalmából kedden ismertetett felmérésből.

Illusztráció

Agerpres
Az eseményen Gabriela Firea családügyi miniszter rámutatott, Románia több intézkedést hozott az internetes zaklatás, a cyberbullying megelőzésére. A kormány által nemrég elfogadott új gyermekvédelmi törvény a visszaélések minden formájára kitér, beleértve az online térben elkövetetteket is - magyarázta. Ugyanakkor az általa vezetett minisztérium és az oktatási tárca, valamint az országos gyermekjogvédelmi és örökbefogadási hatóság képviselői dolgoznak egy gyermekjogvédelmi stratégián, amelyet szintén elfogadnak a közeljövőben.
Sorin Ion oktatási államtitkár hangsúlyozta, a tanügyminisztérium is dolgozik a jelenség visszaszorítására irányuló intézkedéseken. Ezek között említette, hogy a helyreállítási terv keretében 100 ezer romániai pedagógusnak tartanak a digitális kompetenciákat fejlesztő képzést, és 50 százalékkal növelik az iskolai tanácsadók számát.
A Mentsük meg a gyermekeket szervezet tanulmánya szerint a romániai gyermekek 40 százalékát érte már internetes zaklatás. Ez 3 százalékkal több az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Ugyanakkor a gyermekek 20 százaléka azt mondta, hogy heti szinten bántják az interneten. A jelenség a középiskolások körében még inkább elterjedt, és az áldozatok között 12 százalékkal több a lány, mint a fiú.
A felmérésben megkérdezett gyerekek 17 százaléka - főként kamasz fiúk - elismerte, hogy küldött már bántó üzenetet az interneten ismerős személyeknek.
A gyermekek 77 százaléka bevallása szerint legalább három órát internetezik naponta, szabadidős tevékenységként.
A Facebook használata meredeken csökken, egyre népszerűbbek lesznek azonban a fénykép- és videómegosztó platformok, például az Instagram. "A lányok sokkal több időt töltenek ezeken a közösségi oldalakon, mint a fiúk. E platformok közül a TikTok a legkockázatosabb az idegenekkel való interakció tekintetében" - magyarázta a szervezet szociológusa, Cristian Grădinaru.
A Mentsük meg a gyermekeket szervezet hetedik ilyen jellegű felmérése online készült, január második felében, 2400, 8 és 17 év közötti személy megkérdezésével.
A szervezet beszámolt arról is, hogy 2022-ben 8804 bejelentés érkezett az általuk üzemeltetett esc_ABUZ felületre, ebből 6092 káros tartalomra vonatkozott. 2016-tól mostanig több mint 27 ezer bejelentést kaptak ezen a felületen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában