Közlemény

2023.02.07. 12:33

Külügy: Romániában nem létezik Székelyföld nevű közigazgatási területi egység

A román külügyminisztérium kedden közölte, hogy "határozottan helyteleníti" a magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, Németh Zsolt kijelentését "az úgynevezett Székelyföld zászlaja kitűzésének állítólagos korlátozására" vonatkozóan.

Agerpres
Németh Zsolt azt írta egy hétfői Facebook-bejegyzésben, hogy "a székely zászló addig lobog a magyar közintézmények homlokzatán, amíg a román állam engedélyezi korlátozástól mentes szabad használatát Románia egész területén".
A román külügyminisztérium tájékoztatása szerint Bogdan Aurescu tárcavezető bekérette kedden Magyarország bukaresti nagykövetét, hogy ismertessék vele a román fél álláspontját.
Közleményében a szaktárca leszögezi, a román jogrend biztosítja a Románia területén élő valamennyi nemzeti kisebbség számára nemzeti jelképeinek használatát a különféle kulturális és vallási eseményeken. "Ami az úgynevezett Székelyföldet illeti, Romániában nincs ilyen nevű közigazgatási területi egység, ennélfogva jogosultsága sincs hivatalos jelkép használatára" - fogalmaztak.
A minisztérium képviselői hozzátették, Románia közigazgatási egységeinek jogukban áll kijelölni saját helyi szimbólumokat, ezeknek azonban az adott területen élő teljes lakosságra reprezentatívnak kell lenniük.
A román külügy ugyanakkor visszafogottságra int a nyilvános nyilatkozatokban, emlékeztetve, a román fél azt várja el a magyar hivatalos személyektől, hogy a két ország közötti stratégiai partnerség, az 1996-ban aláírt alapszerződés szellemében, a két ország közötti együttműködés megerősítését szem előtt tartva járjanak el, valamennyi román és magyar állampolgár érdekében, nemzetiségtől függetlenül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában