Téli útviszonyok

2023.02.27. 09:52

Kidőlt fák nehezítik a közúti és a vasúti közlekedést Erdélyben

A viharos szél és az elmúlt napok havazásainak hatására kidőlt fák nehezítették a közúti és a vasúti közlekedést hétfőn reggel Erdély több megyéjében.

Forrás: europafm.ro

MTI/ERDON/Agerpres

Az elmúlt napok viharos időjárása, hóviharjai hétfőn reggel több erdélyi megyében is fennakadásokat okoztak a közlekedésben.
Több kidőlt fát kellett eltávolítsanak az úttestről a Bihar megyei katasztrófavédelem emberei vasárnapról hétfőre virradó éjszaka, illetve hétfőn reggel a megye több településén. A fák a viharos időjárás miatt dőltek ki. A belényesi tűzoltók a DJ 764 A megyei úton Bondoraszónál (Budureasa) hét kidőlt fát kellett eltávolítsanak az úttestről vasárnapról hétfőre virradó éjszaka. Hétfőn hajnalban 6 óra körül Sólyomkőpesten (Peștiș) akadályozta a forgalmat egy kidőlt fa, amit az élesdi katonai tűzoltók távolítottak el. Ugyancsak hétfő reggel 6.47–7.45 óra között a vaskohsziklási (Ștei) tűzoltóegységek a DJ 764 E megyei útról távolították el a kidőlt fákat és a letört ágakat Vaskohszohodolnál (Izbuc). Egy segélyhívás is befutott hétfő reggel 9.20 óra körül, amelyben újabb kidőlt fákat jelentettek a Kerpenyéd (Cărpinet) és Vaskohszohodol közötti útszakaszon. A tűzoltók ez esetben is kiszálltak a helyszínre, és elhárították a veszélyt.

Több tucatnyi Bihar megyei településen okoz gondot jelenleg is az áramkimaradás, a probléma a havazás miatt lépett fel. Hétfőn reggel 10 órakor 37 település maradt részben áram nélkül – derül ki a Bihar megyei katasztrófavédelemhez beérkezett jelentésből. Közel tízezer fogyasztó maradt áram nélkül, és az áramszolgáltató mintegy 20 csapata szállt ki, hogy orvosolni tudják a problémát. A Romániai Villamosenergia-elosztó honlapján feltüntetett adatok alapján a következő települések vannak érintve: Vércsorog (Vârciorog), Várfancsika (Fîșca), Cécke (Țețchea), Kiskopács (Copăcel), Élesszurdok (Surduc), Serges (Șerghiș), Kőalja (Subpiatră), Körösbarlang (Peștere), Feketeerdő (Pădurea Neagră), Élesd, Kövesd (Cuieșd), Barátka, Körösponor (Ponoară), Remete (Remeți), Coada Lacului, Csarnóháza (Bulz), Tisztásfalva (Curățele), Kisbelényes (Beiușele), Vársonkolyos (Șuncuiuș), Petrelény (Petrileni), Gyegyesény (Ghighișeni), Diófás (Nucet), Rézbánya (Băița), Kisszegyesd (Sighiștel), Vaskohszohodol (Izbuc), Berény (Briheni), Kalugyer (Călugări), Susd (Șuștiu), Vaskohmező (Câmp), Câmp-Moți, Szegyesd (Seghiște), Herzafalva (Hârsești), Vaskoh (Vașcău), Lehecsény (Leheceni), Felsőfüves (Vărzarii de Sus), Vaskohszeleste (Săliște de Vașcău), Alsóbiharkristyor (Criștioru de Jos). A problémát előreláthatólag hétfőn 15 óra körül hárítják el, ekkortól valószínűleg mindenhol újraindul az áramszolgáltatás.

Forrás: ISU

A kedvezőtlen időjárás miatt áramellátás nélkül maradt több mint 18 ezer háztartás Fehér megyében. A régióban hétfő délutánig másodfokú (narancssárga jelzésű) hóriadó van érvényben. A Fehér megyei katasztrófavédelem tájékoztatása szerint az áramszolgáltató vállalat több mint 80 alkalmazottja szállt ki terepre, hogy üzemképes állapotba hozza az időjárási körülmények miatt meghibásodott 315 transzformátorállomást. Munkájukat a katasztrófavédelem csapatai segítik. A hatóságok szerint 18.588 fogyasztónál szünetel az áramellátás, több út egy ideig járhatatlan volt az úttestre zuhant fák miatt.

Fák és oszlopok tucatjai dőltek ki a felgyülemlett hó súlyától az elmúlt éjszaka Kolozs megyében - közölte hétfőn a katasztrófavédelem. Hétfőre virradóan nyolc tűzoltócsapat dolgozott a Melegszamos és Havasnagyfalu (Mărişel) közötti úton, ahol a hó súlyától több mint 50 fa kidőlt. Az úttestre zuhanó fák számos utat tettek ideiglenesen járhatatlanná a megyében, de jelentős kár nem történt. Az elektromos vezetékek megrongálódása miatt az áramszolgáltató vállalat tíz csapata dolgozott az éjszaka folyamán a hibák elhárításán - tájékoztatott a Kolozs megyei katasztrófavédelem.
Maros megyében egy gépkocsivezetőt kórházba kellett szállítani, miután rázuhant egy útszéli fa a járműre, mellyel a Segesvár és Medgyes közötti országúton közlekedett. A férfi megsérült, kórházban ápolják. Egy nappal korábban a Prahova megyei Azugán történt hasonló baleset, a gépkocsivezető kisebb sérüléseket szenvedett.
Hétfőn reggel Hargita megyében, Borszék és Maroshévíz között akadozott a forgalom az úttestre zuhant méretes fák miatt - közölte közösségi oldalán a romániai közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) Brassó területi igazgatósága. A hatóság szerint Hargita és Maros megyében - a téli útviszonyoknak megfelelően bár, de - zajlik a közlekedés, az útügyi hatóság alkalmazottai dolgoznak az úttest járhatóvá tételén.

Forrás: ISU

Hunyad megyében szünetelt a vasúti forgalom hétfőn reggel a Zsil völgyében, Petrozsény és Krivádiatelep (Crivadia) között, ahol fák dőltek a felsővezetékre. Az útszakaszon az első információk szerint három vonatjárat vesztegel Petrozsényben, Banicán (Băniţa) és Nagybáron (Baru Mare) településeken. Az Agerpres szerint a helyszíneken a Román Vasúttársaság munkatársai és a katonai tűzoltók dolgoznak a sínekre dőlt fák eltakarításán. A dél-erdélyi megyében hétfő délutánig jelentős mennyiségű havazásra figyelmeztető, első fokozatú riasztás van érvényben.
Téli útviszonyoknak megfelelően zajlik a közlekedés Máramaros megyében is, ahol a hegyekben a 85 centimétert is eléri a hóréteg vastagsága. A Gutin- és a Borsai (Priszlop) hágón hó borítja az úttestet, az útügyi hatóságok 33 hókotróval takarítják az utakat, több mint 600 tonna csúszásgátló anyagot szórtak szét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában