Hargita megye

2023.02.09. 10:14

Gyergyóalfaluban mínusz 23,6, Csíkszeredában mínusz 23,2 Celsius-fok volt a reggel

Csütörtök reggel mérték az idei tél eddigi legalacsonyabb hőmérsékletét Hargita megyében: a gyergyóalfalui meteorológiai állomáson mínusz 23,6 Celsius-fokot, Csíkszeredában mínusz 23,2 fokot mutattak a hőmérők.

Illusztráció

Agerpres
A nagyszebeni regionális meteorológiai központ szolgálatos meteorológusa, Adrian Paşol beszámolója szerint fagy volt az éjszaka a megye többi településén is, Maroshévízen mínusz 20, Székelyudvarhelyen mínusz 16,4 fokig süllyedt a hőmérők higanyszála. A Bucsin-tetőn a hőmérsékleti inverzió miatt magasabb hőmérsékletet, mínusz 13,2 Celsius-fokot mértek.
Hargita megyében egész éjszaka fagy volt, reggel 6 órakor mérték a legalacsonyabb értékeket.
A szakember szerint hasonló hidegre lehet számítani péntekre virradóra is, sőt 2-4 fokkal kevesebb is lehet. Bár idén még nem volt ilyen hideg Hargita megyében, más években ennél alacsonyabb hőmérsékleti értékeket is mértek. Az 1961 és 2010 közötti mérések szerint 1976-ban volt a leghidegebb február 9-én, akkor Maroshévízen mínusz 33 fokot mutattak a hőmérők. Ugyanaznap Csíkszeredában mínusz 32, Gyergyóalfaluban mínusz 31 fokig hűlt le a levegő.
A helybéliek hozzászoktak a hosszú és hideg telekhez, azt mondják, várták már a fagyot, miután ebben a szezonban eddig a megszokottnál sokkal enyhébb télben volt részük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában