PNRR

2023.02.06. 18:14

Andrei Lupu (REPER): Az EB jelzései szerint a különnyugdíjakról szóló tervezet veszélybe sodorja a PNRR-t

Forrás: Facebook/Andrei Lupu

Agerpres

Andrei Lupu független képviselő, a REPER tagja bejelentette hétfőn, hogy párttársaival közösen módosító javaslatokat nyújtanak be a különnyugdíjakról szóló tervezethez, mivel "nagyon egyértelmű jelzések" érkeztek az Európai Bizottságtól (EB) arra, hogy a jogszabály "veszélybe sodorja" az országos helyreállítási tervet (PNRR).
A Mentsétek meg Romániát Szövetségből (USR) kivált politikai alakulat képviselője azt mondta, a kormány "csak kipipált egy célkitűzést" a különnyugdíjakról szóló tervezettel, az EB által jelzett rendellenességeket azonban nem oldotta meg. Lupu szerint a Világbank már közölte, hogy a kormány tervezete "nem elégséges", és hamarosan az EB is hivatalosan megerősíti azt, amit nem hivatalosan értésre adott, miszerint a tervezet nem teljesíti a PNRR-be foglalt célkitűzéseket. Ez oda vezethet, hogy az ország elesik a helyreállítási alapból járó összegektől - tette hozzá.
A REPER elképzelése szerint négy kategóriába kell sorolni a nem járulékalapú különnyugdíjakat: a bírák és ügyészek különnyugdíja; a katonák, belügyi alkalmazottak és titkosszolgálati dolgozók különnyugdíja; a választott tisztségviselők - törvényhozók, polgármesterek, megyei tanácselnökök - különnyugdíja; más kisebb kategóriák - bíróságok kisegítő személyzete, számvevőszéki alkalmazottak, parlamenti személyzet, diplomaták, polgári légi közlekedési személyzet - különnyugdíja.
Utóbbi kategória esetében a különnyugdíj megszüntetését javasolja a REPER. "Ezekben az esetekben nem indokoltak a nem járulékalapú nyugdíjak, ezeknek a kategóriáknak át kell térniük a járulékalapú juttatásra" - nyomatékosították.
A bírák és ügyészek esetében "nemzetközi kötelezettség" a különnyugdíjak fenntartása, de a méltányosság kedvéért tisztázni kell, hogy ezek mit feltételeznek - mondta Lupu. Javaslatuk szerint 25 évről 35 évre kell növelni a szolgálati időt, illetve a nyugdíj összegének kiszámításakor nem az utolsó 12 hónap, hanem az utolsó öt év jövedelemátlagát kell figyelembe venni, az alkalmi pótlékok nélkül.
A politikusok különnyugdíjának eltörléséről hamarosan törvénytervezetet kezdeményez a REPER, a vonatkozó alkotmánybírósági döntések betartásával - mondta még Andrei Lupu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában