Stratégiai kapcsolat

2023.01.27. 15:14

Reuters: Franciaország jövedelmező katonai szerződéseket kíván kötni Romániával

Diplomáciai források szerint Franciaország jövedelmező katonai szerződéseket kíván kötni Romániával, miután harckocsikat és egy légvédelmi rendszert küldött az országba a NATO keleti szárnyának megerősítésére irányuló erőfeszítések részeként, írta a Reuters.

Forrás: presidency.ro

Agerpres

A hírügynökség emlékeztetett arra, hogy Párizs egy körülbelül 800 fős romániai NATO-harccsoportot irányít, amelyben az 500 francia katona mellett holland és belga katonák is részt vesznek. Párizs emellett egy föld-levegő rakétarendszert is telepített Romániába.

Catherine Colonna francia külügyminiszter pénteken a holland és a román hivatali kollégájával meglátogat Romániában egy katonai bázist, és megbeszéléseket folytat bukaresti döntéshozókkal, köztük Klaus Iohannis államfővel.

A megbeszélések középpontjában az ukrajnai háború, a gabonaexport és a kétoldalú kapcsolatok állnak majd – közölték francia illetékesek. "Nagyon erős stratégiai kapcsolatunk van Romániával. Ez a kapcsolat már 15 éve létezik, de az igazság az, hogy mióta bevetettük a Leclerc gépesített zászlóaljat és a Mamba légvédelmi rendszert, a partnerség szorosabbá vált" - nyilatkozta egy francia diplomáciai forrás a látogatás előtt. "Reméljük, hogy ezt a partnerséget a nagyon vonzó ipari projektekben való együttműködéssel tudjuk megszilárdítani" – tette hozzá.

A lista élén a Fekete-tenger biztonságának szavatolását szolgáló négy hadihajó eladásáról szóló, mintegy 1,2 milliárd eurós üzlet véglegesítése áll. Erről már 2019 óta tárgyalnak a felek, de részben a nyersanyagárak emelkedése miatt elakadt.

A két ország szándéknyilatkozatot is aláírt már arról, hogy Románia francia tengeralattjárókat vásároljon, de a tavalyi bukaresti védelmiminiszter-váltás óta a dolgok csak kis mértékben haladtak előre – jegyezte meg a Reuters.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában