Riasztás

2023.01.27. 10:37

Meghosszabbították vasárnap reggelig a havazásra, hóviharokra figyelmeztető sárga riasztást

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) 22 megyében meghosszabbította vasárnap reggelig a korábban kiadott, esőre, havazásra, megélénkülő szélre és hóviharokra figyelmeztető elsőfokú (sárga) riasztást.

Illusztráció

Forrás: mediaflux.ro

Agerpres

Ugyanakkor vasárnap 10 óráig érvényes, jelentős mennyiségű havazásra és hóviharra figyelmeztető másodfokú (narancssárga) riasztást adtak ki a meteorológusok Vrancea és Buzău megyére, illetve Prahova, Dâmboviţa és Argeş megye hegyvidékére. Az említett vidékeken a lehulló csapadék mennyisége eléri a 35-50 litert négyzetméterenként, és jelentős vastagságú hóréteg rakódik le. A szél is erősen fog fújni, a légmozgások sebessége elérheti az 55-65 kilométert óránként, hóviharokat idézve elő. A látótávolság időnként jelentősen csökken.

 

A meteorológusok szerint pénteken 10 órától vasárnap reggel 10 óráig Dobrudzsában, Munténiában, a Déli-Kárpátokban, a Keleti-Kárpátokban, helyenként Moldvában és Erdély délkeleti részében jelentős mennyiségű, négyzetméterenként 25-40 liter csapadékra is számítani lehet.

Erdély délkeleti részében havazni fog, míg Munténia és Moldva alacsonyabban fekvő vidékein először vegyes csapadékra lehet számítani, ami később havazásra vált. Dobrudzsában a szombatra virradó éjszaka vált esőből havazásra és havas esőre.

A Déli-Kárpárokban és helyenként a Keleti-Kárpátokban folytatódik a havazás, jelentős friss hóréteg képződik, és 50-70 km/órás széllökésekre is számítani lehet, ami miatt csökken a látótávolság.

Az ANM szerint Erdély többi részén és Olténiában is havazhat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában