Schengeni csatlakozás

2022.12.13. 13:54

Tudor Ciuhodaru EP-képviselő konkrét csatlakozási ütemtervet követel

Forrás: Facebook

Agerpres

Tudor Ciuhodaru román európai parlamenti képviselő kérte a Strasbourgban összeülő európai törvényhozó testületet, hogy ismételten mondja ki: Románia teljesíti a schengeni csatlakozási feltételeket. Ugyanakkor kérte, hogy az EP szabjon meg egy konkrét csatlakozási ütemtervet és szankcionálja mindazokat, akik nem tartják tiszteletben az EU működését szabályozó egyezményeket.
Ciuhodaru az Európai Parlamentben igazságtalanságnak nevezte a Bel- és Igazságügyi Tanács múlt heti, Románia schengeni csatlakozása elleni szavazását, és felszólalásában kérte, hogy a románokat ne tekintsék többé másodrangú európai polgároknak. „Hihetetlen, igazságtalan és méltánytalan, hogy egyesek egyenlőbbek másoknál, ezeknek a dolgoknak véget kell vetni. Azt kívánjuk, hogy úgy bánjanak velünk, mint a franciákkal, az angolokkal, a hollandokkal és az osztrákokkal” - mondta.
Kifejtette, a Románia elleni voks rombolja az európai egységet és szolidaritást. „Mi kimagaslóan szolidárisak voltunk minden európai válságban, ha önök azt akarják, hogy továbbra is szolidárisak legyünk, tartsák szem előtt, hogy Románia és a románok többet érdemelnek, többek közt az európai egyezmények módosítása terén is” - mondta a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségéhez tartozó EP-képviselő.
Ciuhodaru megbocsáthatatlan hibának nevezte, hogy az Európai Parlament szavazata nem számít egy ország schengeni csatlakozásának kérdésében. „Ezeket a dolgokat meg kell változtatni” - jelentette ki.
Románia és Bulgária schengeni csatlakozását múlt csütörtökön utasította el az EU Bel- és Igazságügyi Tanácsa Ausztria és Hollandia ellenszavazatával. Ugyanakkor Horvátország zöld utat kapott január elsejétől a schengeni csatlakozáshoz.
Az Európai Parlament honlapján közzétett napirend szerint az Európai Unió Tanácsa és az Európai Bizottság kedd délután Strasbourgban, az EP plenáris ülésén nyilatkozatot tesz közzé a schengeni bővítésről szóló, nemrég elfogadott bel- és igazságügyi tanácsi határozatról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában