Kormányülés

2022.12.28. 18:15

Ciucă: A koalíció stabilitása bizalmat ébreszt a társadalmi és a külföldi partnerekben

Fotós: Nagy Noemi

Agerpres

Köszönetet mondott a szerdai kormányülés elején Nicolae Ciucă a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL), a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) és az RMDSZ-nek, amiért vállalták a kormányzás felelősségét. A miniszterelnök szerint egy stabil, a társadalmi és a külföldi partnerekben bizalmat ébresztő koalíció irányítja az országot.
Nicolae Ciucă kifejtette, hogy a 2022-es év 'egyáltalán nem volt könnyű', de a kormány és a koalíció az összes kihívásra megfelelő megoldásokat talált. Emlékeztetett arra, hogy idén a koronavírus-járványt az ukrajnai háború okozta gazdasági és energiaválság, illetve az infláció növekedése követte. Hangsúlyozta: Románia EU- és NATO-tagsága, a stratégiai partnerekkel fenntartott kétoldalú kapcsolatai hozzájárultak ahhoz, hogy a kormány az ország társadalmi és gazdasági stabilitását biztosító döntéseket hozzon.
A miniszterelnök szerint a koalíció stabilitása bizalmat ébresztett a külföldi partnerekben, akik Romániában beruházási lehetőséget láttak, ami idén a rendszerváltás óta a legnagyobb összegű, 11 milliárd eurós közvetlen külföldi befektetésben valósult meg.
Nicolae Ciucă kitért arra, hogy a kormány sikeresen megvalósította az országos helyreállítási terv idei mérföldköveit és célkitűzéseit. Hozzátette, hogy 2023-ban is támogatni fogják a gazdaságot, és intézkednek a gazdaság egészét érintő egyensúlytalanságok elkerüléséről.
A miniszterelnök emlékeztetett a Támogatás Romániának elnevezésű intézkedéscsomagra is, amellyel a kiszolgáltatott lakosságot segítette idén a kormány. Ezek az intézkedések jövőre is érvényben lesznek - tette hozzá. Megemlítette ugyanakkor azoknak a szociális programoknak az elindítását vagy kibővítését, amelyek esély adnak a gyerekeknek az oktatásra és a jobb életre.
Végül rámutatott arra, hogy a kormány idén kompenzálta az energiadrágulásokat, és jövőre bevezette az elektromos áram árának állami szabályozását. „Elemzéseink alapján azt reméljük, hogy a kiszámíthatóság megteremtésével 2023-ra sikerül leszorítani az inflációt is” - jelentette ki Nicolae Ciucă.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában