"Jó napot"

2022.11.18. 12:48

Eltörölte a legfelsőbb bíróság a CNCD által Klaus Iohannis államfőre kiszabott ötezer lejes bírságot

Eltörölte a legfelsőbb bíróság azt az ötezer lejes bírságot, amelyet az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) rótt ki Klaus Iohannis államfőre a Székelyföld területi autonómiájának törvénytervezete kapcsán tett nyilatkozata miatt.

Agerpres

Tavaly januárban a bukaresti ítélőtábla elutasította az államfőnek a bírság megsemmisítésére vonatkozó igénylését, a legfelsőbb bíróság azonban helyt adott a kérelemnek és semmissé nyilvánította a diszkriminációellenes tanács határozatát.

Az elnök 2020. április 29-én azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy a képviselőház korábban hallgatólagosan elfogadta Székelyföld autonómiastatútumának tervezetét. "Jó napot kívánok, PSD!" - mondta akkor magyarul az elnök. - "Hihetetlen, kedves románok, hogy mi zajlik Románia Parlamentjében. A PSD segített az RMDSZ-nek, hogy átmenjen a képviselőházon egy olyan törvény, amely széles körű autonómiát biztosít Székelyföldnek. Hihetetlen, hova jutottunk ezzel a PSD-vel. Hihetetlen, milyen egyezségekre kerül sor a parlamentben. Miközben jómagam, a kormány és a többi hatóság az emberek életéért küzdünk, azért harcolunk, hogy szabaduljunk meg ettől a járványtól, a nagy PSD azért harcol a parlamenti titkos irodákban, hogy adja Erdélyt a magyaroknak. Jó napot, Ciolacu! Vajon mit ígért nektek Orbán Viktor Budapestről e megállapodásért cserében?" - fogalmazott Iohannis a Cotroceni-palotában adott nyilatkozatában.

2020. május 20-án a CNCD ötezer lejes büntetést rótt ki az államfőre hátrányos megkülönböztetés és a méltósághoz való jog etnikai/nemzetiségi alapon való megsértése miatt. Az elnök még aznap bejelentette, hogy megtámadja a bíróságon a döntést, amelyet "teljességgel politikai indíttatásúnak" tart.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában