Választások

2022.06.15. 13:46

Veszélyben Emmanuel Macron abszolút többsége

Agerpres

Emmanuel Macron francia elnök korántsem lehet biztos abban, hogy megtarthatja abszolút többségét a nemzetgyűlésben, noha a parlamenti választások első fordulója után - amely az egyesült baloldal és a szélsőjobboldal erőteljes előretörését hozta - feltételezhető, hogy Macron szövetsége továbbra is a fő erő marad Franciaországban - írja az AFP. Azt, hogy az április 24-én újabb ötéves mandátumra megválasztott Macron meg tudja-e őrizni abszolút többségét (amely szabad utat nyitna reformpolitikájának megvalósítása előtt), vasárnap, a törvényhozási választások második fordulója után fogjuk megtudni.

Az elnök Ensemble! (Együtt!) elnevezésű szövetsége a szavazatok 25,75 százalékát szerezte meg az első fordulóban, 21.442 vokssal többet, mint a Jean-Luc Melenchon mögé felsorakozott baloldali összefogás (NUPES), amelynek az urnákhoz járuló 23,3 millió választópolgár 25,66 százaléka szavazott bizalmat.

Macron számára figyelmeztető jel lehet az egyesült baloldal látványos felfelé ívelése, de Marine Le Pen szélsőjobboldali pártjának erőteljes előretörése és a hagyományos jobboldal összeomlása is, valamint az urnáktól való rekord mértékű távolmaradás. Az Ensemble! koalíció az elnök Republique En Marche! (Köztársaság Lendületben) pártja körül alakult ki, amely később a Renaissance (Újjászületés) nevet kapta. A koalícióhoz tartozik a Francois Bayrou vezette Mouvement Democrate (Demokratikus Mozgalom) és a volt kormányfő, Edouard Philippe által irányított Horizons (Horizontok).

Jean-Luc Melenchon, a francia politika veteránja a többségi elnöki koalíció legfőbb kihívójává lépett elő. Előzmény nélküli politikai szövetséget hozott létre Nouvelle Union populaire écologique et sociale (Új Ökológiai és Szociális Népszövetség, NUPES) néven, amely saját pártját, a La France insoumise-t (Engedetlen Franciaország), a Parti Communiste-t (Francia Kommunista Párt, PCF), az Europe Ecologie Les Verts-t (Európa Ökológia - A Zöldek, EELV) és a Parti Socialiste-t (Szocialista Párt, PS) foglalja magában. A mandátumbecslések alapján a Macron-tábor 255 és 295 közötti mandátumra számíthat az 577 fős nemzetgyűlésben, míg a NUPES 150 és 210 közötti helyre. Az abszolút többséghez 289 hely megszerzése szükséges.

A francia választópolgárok több mint fele azonban nem ment el szavazni vasárnap, így az urnáktól távolmaradók aránya ismét rekordot döntött, a 2017-es 51,3 százalék után ezúttal 52,49 százalékot téve ki.

"Az az igazság, hogy az elnöki párt vereséget szenvedett" - nyilatkozta vasárnap este Jean-Luc Melenchon, és arra buzdította a választóit, hogy "rohamozzák meg" az urnákat a választások második fordulójában.

Az áprilisi elnökválasztáson a második fordulóba jutott Marine Le Pen pártja, a Nemzeti Tömörülés (Rassemblement National - RN) ezúttal a harmadik helyen végzett a szavazatok mintegy 19 százalékának megszerzésével, jócskán megelőzve a hagyományos jobboldalt, amely vélhetően el fogja veszíteni a legfőbb ellenzéki párt pozíciót.

A szélsőjobboldali párt, amelynek sosem kedvezett az abszolút többségi választási rendszer, több mint 15 képviselői helyre tehet szert, és így 1986 után először ismét önálló frakciót alakíthat - írja az AFP. Marine Le Pen maga is indult jelöltként észak-franciaországi választókerületében, és bár megszerezte a szavazatok 55 százalékát, az alacsony részvétel miatt itt is második fordulót rendeznek. A politikus arra biztatta vasárnap szavazóit, minél nagyobb számban járuljanak az urnákhoz, hogy "hazafiak népes csoportját küldhessék az új nemzetgyűlésbe".

Ezek a választások is megerősítették tehát a francia politikai paletta átrendeződését, mely folyamat Macron 2017-es megválasztásával kezdődött el. Egy esetleges relatív többség igencsak megnehezítené Macron számára az elképzelt reformok véghezvitelét, különösképpen a nyugdíjrendszert illetően.

"Ez egy komoly figyelmeztetés Emmanuel Macron számára" - nyilatkozta Brice Teinturier elemző, hangsúlyozva, hogy 7 százalékponttal gyengébb a jelenlegi eredmény a 2017-es nemzetgyűlési választáson elértnél. A parlamenti kapcsolattartásért felelős miniszter, Olivier Veran vasárnapi nyilatkozatában arról biztosított mindenkit, hogy az elnöki többségnek intézett figyelmeztetést "meghallották". A választási kampány hajrájában Macron azt kérte választóitól, hogy "erős és egyértelmű többséget" biztosítsanak számára. A "szélsőségekkel" szembeni védőbástyaként pozicionálta magát, azt mondta Melenchon radikális baloldali és Marine Le Pen szélsőjobboldali pártjáról, hogy azok a "rendetlenséget" jelentenék Franciaország számára.

A nemzetgyűlési választásokra az emelkedő élelmiszer- és energiaárak miatti aggodalom közepette kerül sor. A vasárnapi első forduló egyik nagy vesztese a jobboldali Eric Zemmour volt elnökjelölt, aki Dél-Franciaországban indult jelöltként, de nem jutott be a második fordulóba. A választások eredménye ugyanakkor kihathat a nemrég kinevezett új kormány összetételére is, ugyanis a kabinet több tagja is indult képviselőjelöltként, beleértve Elisabeth Borne miniszterelnököt is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában