Románia

2022.06.19. 10:38

Ciucă: Bizonytalan időkben nem egészséges játszani az adórendszerrel

Forrás: gov.ro

Agerpres

Bizonytalan időkben nem egészséges játszani az adórendszerrel - jelentette ki pénteken Nicolae Ciucă kormányfő, hangsúlyozva, a liberálisok nem támogatnak egyetlen olyan intézkedést sem, amely "megfojtaná az üzleti szférát".

Egy Facebook-bejegyzésben a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke rámutatott, bizonytalan időkben felelőtlenség játszani az adórendszerrel, mert egy-két éven belül ez a jelenleginél is több problémát szülhet. "Volt már példa olyan intézkedésekre, amelyek választási szempontból kapóra jöttek egyeseknek, később azonban az emberek fizették meg az árát" - fogalmazott. Hozzátette, mintegy 96 milliárd eurót fordíthat az ország különféle fejlesztésekre, és fontos okosan kezelni, a kulcsfontosságú területek felé irányítani a pénzt, ellenkező esetben "helyrehozhatatlan pénzügyi összeomlás" következhet be.

A miniszterelnök hangsúlyozta továbbá, nem engedheti meg magának az ország, hogy a reformintézkedések elbukják az alkotmányossági kontrollt. Példaként a bírák és ügyészek, illetve a törvényhozók különnyugdíjával kapcsolatos jogszabályokat említette, amelyeket alaptörvénybe ütközőnek ítélt az alkotmánybíróság. Ha adóügyi intézkedésekkel történik meg ugyanez, a kárt az államkasszából kell majd kifizetni - nyomatékosította. "Vannak méltánytalanságok? Igen, vannak. A helyreállítási terv azonban világosan előírja a következőket: nyugdíjreform (a hozzájárulás elvére épülő rendszer), közigazgatási reform és bérreform a közszférában (teljesítmény alapú rendszer). Így fogjuk helyrehozni a dolgokat. Miért? Hogy legyen hatásos és hosszú távon is működjön" - érvelt.

Azt írta, a PNL nem járul hozzá az "alkotmányellenes intézkedésekhez", ahhoz, hogy egyik napról a másikra új adókat vezessenek be, hogy pluszterheket rójanak az üzleti szférára. "Ha most hibát követünk el, nagy árat fogunk fizetni később (...) Nem a közvélemény-kutatásokat kell nézni, hanem a romániai társadalom hosszú távú érdekeit kell szem előtt tartani. Mi ezt értjük felelős kormányzás alatt" - nyomatékosította. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában