Indítvány

2021.09.15. 10:13

Dragu: Ez valójában egy politikai konfliktus

Fotó: faxnews

Anca Dragu szenátusi elnök szerdán bejelentette, hogy egy külön állásfoglalást is elküldött saját nevében az alkotmánybírósághoz azzal a miniszterelnöki beadvánnyal kapcsolatban, amely szerint az USR PLUS és az AUR által benyújtott bizalmatlansági indítvány kapcsán alkotmányos természetű jogi konfliktus állt elő.

Dragu kedden már kijelentette, hogy két állásfoglalást fog elküldeni a taláros testületnek: az illetékes bizottságét, amelyet a házbizottság szavazással elfogadott, illetve a sajátját.

„Az általam, szenátus elnöki minőségemben aláírt állásfoglalásban rámutatok, hogy nincs ok arra, hogy alkotmányos természetű jogi konfliktust állapítsanak meg. Ez valójában egy politikai konfliktus, amelyet a kormány alkotmányos konfliktussá kíván alakítani. Véleményem szerint az alkotmánybíróság nem adhat helyet ennek a kérelemnek, amely nem más, mint egy sor kritika a bizalmatlansági indítvány kezdeményezésével és benyújtásával kapcsolatban” – fejtette ki Dragu a parlamentben tett sajtónyilatkozatban.

Leszögezte még: a bizalmatlansági indítvány a parlamenti képviselők rendelkezésére álló alkotmányos jogi eszköz, a kormány tevékenysége fölötti ellenőrzés eszköze, és mint ilyen, nem lehetetleníti el a két intézmény tevékenységét.

„Csak akkor beszélhetnénk alkotmányos jellegű jogi konfliktusról, ha patthelyzet állna elő. Ismétlem: ez inkább egy politikai konfliktus, amelyet a kormány alkotmányos jellegű jogi konfliktussá kíván alakítani” – nyomatékosította Dragu.

A szenátusi elnök kéri továbbá az alkotmánybíróságtól, hogy kötelezze a kormányfőt, tegyen javaslatokat új miniszterek kinevezésére, és terjessze a nevesítéseket a parlament elé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában