Határozat

2021.09.28. 16:29

Kedden szavaznak a PSD bizalmatlansági indítványáról

A parlament elé terjesztett két bizalmatlansági indítvány közül előbb a Szociáldemokrata Pártét (PSD) vitatja meg a plénum.

A parlament két házának összevont házbizottsága kedden úgy határozott, hogy a PSD bizalmatlansági indítványát csütörtökön 14 órától olvassák fel a parlamentben, majd jövő kedden 12 órától szavazásra bocsátják. A szenátus elnöke, Anca Dragu a sajtónak elmondta: a házbizottság PSD-s tagjai nem támogatták, hogy a parlament előbb az USR PLUS indítványát vitassa meg. Közlése szerint az ülésen a szociáldemokratákon kívül a PNL és az RMDSZ politikusai is ellenezték az USR PLUS indítványának napirendre tűzését, ami szerinte alkotmányellenes. „Az alkotmánybíróság mai (keddi – szerk. megj.) közleménye egyértelműen fogalmaz: napirendre kell tűzni az USR és a PLUS bizalmatlansági indítványát, ellentétes esetben a parlament megszegi az alkotmány 113-as paragrafusát” – jelentette ki.

Anca Dragu közölte azt is: az USR PLUS nem ért ugyan egyet a kezdeményezésük megvitatásának további halogatásával, de a pártvezetés keddi döntése értelmében kész megszavazni a PSD bizalmatlansági indítványát, ha az kerül hamarabb napirendre a parlamentben. Az USR PLUS által kezdeményezett bizalmatlansági indítványról az a döntés született, hogy megvárják az alkotmánybíróság keddi határozatának indoklását.

Mint arról beszámoltunk, a taláros testület kedden egyöntetű döntéssel befogadta Florin Cîţu beadványát, és megállapította, hogy alkotmányos természetű jogi konfliktust idézett elő a parlament és a kormány között az USR PLUS és az AUR által benyújtott bizalmatlansági indítvány. Ugyanakkor a parlamentnek az alkotmányos eljárás szerint meg kell vitatnia a bizalmatlansági indítványt és szavaznia kell róla – mondja ki a határozat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában