Időjárás

2021.08.05. 10:44

A Körösvidékre is érvényes másodfokú viharriasztást rendeltek el

Fotó: Mediafax

Csütörtök déltől az ország legnagyobb része másodfokú (narancssárga jelzésű) viharriasztás alá kerül.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) szerint augusztus 5-én, csütörtökön déltől péntek reggel 6 óráig szélviharokra és felhőszakadásokra lehet számítani előbb a Bánságban, a Körösvidéken és Máramarosban, majd a délután és az éjszaka folyamán inkább Erdélyben, Olteniában, Moldvában és Munteniában. A szél akár 80-100 kilométer/órás sebességgel fújhat, felhőszakadások, gyakori villámlások, jégesők várhatók. A lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja a 25-30 litert négyzetméterenként, helyenként pedig a 40-60 litert is.

 

Bihar megyei figyelmeztetés

Az országos riasztásra való tekintettel a Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU Bihor) is közleményt adott ki, melyben arra figyelmezteti a lakosságot, hogy készüljenek fel az esetleges viharra, szélre, jégesőre. Ha az utcán tartózkodnak, kerüljék a fákat, instabil építményeket, reklámtáblákat, ha autóval vannak, ne parkoljanak effélék alá. Ha elérkezik a vihar, semmiképp ne tartózkodjanak a szabad ég alatt, menjenek be egy házba, épületbe, zárják be az ajtókat, ablakokat, lehetőleg semmit ne hagyjanak áram alatt.

Ha nincs idő behúzódni valamilyen biztonságos helyre, üljenek a földre, takarják el füleiket karjaikkal, fejüket pedig tegyék térdeik közé. Próbáljanak meg minél kisebb felületen érintkezni a földdel, és minél kisebb „célponttá” válni, tehát semmiképp se feküdjenek ki. Abban az esetben, ha mezőgazdasági területen tartózkodnak, távolodjanak el minden olyan eszköztől, amely magasabb önöknél, és árammal, motorral működik. Ha erdőben vannak, keressék azt a pontot, ahol a legalacsonyabb fák vannak, és ott húzódjanak meg. Amennyiben épp egy tavon, folyón vannak, igyekezzenek sürgősen partra érni és ott keresni menedéket. Ha teljesen nyílt terepen vannak, keressék meg a legalacsonyabb pontot.

 

Légköri instabilitás

Péntek reggeltől az ország régióinak többségében átmeneti jelleggel fokozott lesz a légköri instabilitás – tájékoztatott csütörtökön az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM).

A meteorológusok előrejelzése szerint péntek délelőtt 10 órától szombat délelőtt 10 óráig időszakosan viharokra lehet számítani az ország keleti, délkeleti részében, illetve a hegyvidéken. A lehulló csapadék mennyisége helyenként meghaladhatja a 25-40 litert négyzetméterenként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában