Jótékonyság

2024.05.22. 11:15

Holland fiatalok önkénteskedtek Bihar megyében a Caritas Catolica egyhetes programjában

Illusztráció

Sajtóközlemény

Miért választaná egy csapatnyi holland középiskolás, hogy az osztálykirándulásra szánt iskolai hét keretében Barcelona, Lisszabon és Prága helyett inkább Nagyváradra utazzon, hogy önkéntes munkával segítse a helyi árvákat, rászorulókat? A választ a csapatot vezető pedagógusok egyike, Bernard Hoving zenetanár adta meg: „a választható úticélok közül a többi mind turisztikai jellegű kirándulás lett volna, amire lesz még lehetősége a későbbiekben is a fiataloknak. Romániában viszont megfizethetetlen értékű tapasztalatokat szerezhetnek a Caritas Catolica jóvoltából. Az önkéntesség révén épül a jellemük, miközben másoknak is örömet okoznak. Azok a diákok, akik tavaly részt vettek a programban, nagyon sok jót meséltek az élményeikről, ez győzött meg sokakat, hogy idén csatlakozzanak” – nyilatkozta.

Így történt, hogy április 18–25 között, spanyolországi és portugáliai álomutazások helyett Nagyváradon és környékén önkénteskedett a hollandiai Melanchthon de Blesewic középiskola 13 diákja, Karin Vermeulen, Jan de Jong, valamint a korábban idézett Bernard Hoving pedagógusok vezetésével. A tevékenység egy tavaly elindított program folytatását jelentette, melynek keretében a diákok a nagyváradi Caritas Catolica által támogatott családok, magánszemélyek és intézmények megsegítése céljából önkénteskednek a Nagyváradi egyházmegyéhez tartozó településeken. A fiatalok javára szóljon, hogy az utazás és a tevékenységek anyagi hátterét egy iskolai év alatt sajátkezűleg gyűjtötték össze, különböző jótékonysági vásárok és iskolai rendezvények alkalmával.

A tényleges nagyváradi program április 19-én, pénteken vette kezdetét, amikor is száz szendvicset készítettek a holland diákok. Ezeket az este folyamán osztották szét a nagyváradi hajléktalan-szálló lakóinak, akik kedvesen körbe is vezették őket az éjszakai szálláshelyen. Megmutatták az alvószobákat, zuhanyzót, orvosi ügyelőszobát, és bepillantást adtak mindennapi életükbe. A kialakult személyes beszélgetésből olyan emberi életutak rajzolódtak ki, amilyenekkel a holland fiatalok ritkán találkoznak. Az együttlétet közös imádság zárta, amit a hajléktalan-szálló közösségének önjelölt prédikátora vezetett. Az est végén az önkéntes csapat a Kálvária domb (Gomba) tetejéről nézte meg a város fényeit.

„Különleges emlék marad számomra a hajléktalan-szállón tett látogatás. Jól esett, hogy egy apró gesztussal segíthettem ezeknek a nagyon szegény és nincstelen embereknek. Jó értelemben véve, nyomot hagyott a lelkemben. Meg is fogadtuk, hogy miután leérettségizük, újra visszatérünk ide a barátaimmal” – mondta el Luke, a programban résztvevő diákok egyike.

A szombati napot a szekelyhidi Gyermek Jézus Otthon fiataljaival töltötték. A Caritas holland önkéntesei vegyes csapatokban fociztak, frizbiztek és tollaslabdáztak a helyi gyerekekkel, de jutott idő másféle önkéntességre is: például asztalt teríteni és zöldségeket pucolni a gyermekotthon konyhájában. A hangulat fergeteges volt. Miután az ifjoncok kimozogták magukat, az árvákkal közösen megebédeltek. Az elválás előtt a csapat megígérte, hogy jövőre újra meglátogatja a székelyhídi otthon kis és nagy lakóit, valamint két vízforralót és melegszendvics sütő készüléket is adományoztak a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által működtetett intézménynek.

Hogy ne csak a szociális eseteket lássák, hanem a vidék szépségeit is, a szüneti napon Révre vitte kirándulni az önkénteseket a Caritas, április 21-én, vasárnap. A holland fiatalokat lenyűgözte a Király-erdő hegyvonulatainak szépsége, hiszen a saját országuk többnyire lapos síkságból áll, így a hegyi túra és a Zichy-barlangban tett látogatás nagy kalandot jelentett a számukra. A csapat a révi vízesés látványától és a friss hegyi levegőtől feltöltődve folytathatta humanitárius útját a következő hét folyamán.

Másnap Szalacs község szegénysorain osztogattak tartósélelmiszer-csomagokat a hollandok. A fiatalok örömére szolgált, hogy néhány házba be is invitálták őket, és így betekintést nyerhettek az ott élő emberek életébe: főként nagycsaládosokéba és egyedül élő idős emberekébe. Az akciót megelőzően a külföldi csapat egy találkozón is részt vehetett Horváth Béla polgármesterrel.

 

A hétfői tevékenység Tasnádon folytatódott, ahol a Caritas délutáni oktatási programjában résztvevő gyermekekkel tartottak foglalkozásokat a hollandok. A fiatalok először egy közös ebédet költöttek el, melynek során bebizonyosodott, hogy a nyelvi korlátok nem jelentenek akadályt abban, hogy kötődni tudjanak egymáshoz és jól érezzék magukat. Az étkezés után következhetett a várva várt program: felhőtlen játék és szórakozás, társasjátékokkal, arcfestéssel, lemosható tetoválásokkal és egyéb játékos tevékenységekkel, amiket a holland fiatalok legalább annyira élveztek, mint a tasnádi program gyermekei. A program végén a külföldiek jelezték, hogy támogatni fogják új bútorzat vásárlását a Tasnádi Afterschool programhoz. A hétfői nap záróakkordjaként a csapat meglátogatott egy a Caritas otthoni beteggondozói programjában ellátott idős nénit is Margittán, akinek a szürkehályog-műtétét a hollandok támogatták, s nekik köszönhetően tízévnyi vakság után, 84 évesen nyerte vissza látását. Az újra-találkozás megható pillanatai örökre belevésődtek a résztvevők szívébe.

Április 23-án, kedden, az egész délelőtt folyamán a Szent Erzsébet Idősotthon kertjében önkénteskedtek a Melanchthon de Blesewic iskola diákjai. A holland fiatalok az egyik bentlakó, Matyi Éva néni vezetésével végezték el a legsürgősebb kerti munkálatokat – fákat és bokrokat metszettek, gyomláltak és kiirtották a sportpályák felöli kerítés tövében burjánzó tövisbokrot. A jó munka végeztével közösen készítettek ebédet, és egy kis kerti piknik következett.

Mindeközben a csapat másik fele sétálni vitte a Szent Erzsébet Idősotthon lakóit a közeli parkba. A program előtt a fiatalok Nagy Andrea intézményvezető és Szilágyi Erzsébet szociális munkás vezetésével elsajátíthatták a kerekesszék szakszerű kezelésének fortélyait, és maguk is kipróbálhatták milyen érzés az, ha a székben ülve kénytelenek mások irányítására bízni magukat. Ezt követően nagy lelkesedéssel és új tudásukkal felszerelkezve kísérték ki a parkba az időseket: ki kerekesszéket tolt, ki karon fogva vitt egy-egy lakót. Így indult meg a nem mindennapi látványt nyújtó, jókedvű menet, egészen az Olaszi park egy csendesebb szegletéig, ahol Orbán Judit gyógytornász vezetésével az otthon lakói és a fiatal önkéntesek közösen végezték el a szokásos délelőtti időstornát, aminek a jó idő is kedvezett.

„Nagyon jó érzés volt az időseknek és betegeknek segíteni. Elhatároztam, hogy jövőre megpróbálok újra eljönni az osztálykirándulásokra szánt hét keretében. Felejthetetlen élmény volt számomra ez a program” – nyilatkozta a 16 éves Lara.

Kerti sütögetéssel és közös piknikkel zárult a Szent Erzsébet Otthonnal közös programjuk kedden. A holland fiatalok nagyon élvezték, hogy saját kezűleg készíthették el a csapat ebédjét és lehetőségük volt megkóstolni a hamisítatlan román mici húst. A napot egyébként egy különleges pillanat is bearanyozta – az önkéntes diákok egyikét énekléssel és pazar tortával köszöntötték születésnapja alkalmából, a nagyváradi Mocca cukrászda támogatásával. Később, szintén születésnapi ajándék gyanánt, a több ifi focistát is számláló holland csapat ellátogathatott a FC Bihor futballstadionjába.

A Caritas Catolica időszakos segélyprogramjában résztvevő nagycsaládosok meglátogatása tetőzte be a keddi délutánt. A holland fiatalok nem csak édességet és sportszereket vittek ajándékba, hanem saját közvetlenségüket is - amennyire a szeszélyes időjárás engedte, kimentek futballozni, tollaslabdázni a rétekre, vagy arcfestést és benti programokat végeztek a meglátogatott gyerekekkel Biharpüspökiben és Mezőtelekiben. A hangulat fergeteges volt.

Az önkéntes-hét zárónapja teljes egészében a jótékonyságról szólt április 24-én, szerdán. A reggeli órákban a fiatalok a Caritas otthoni gondozói programjában ápolt betegeket és időseket látogatták meg Nagyváradon. Énekeltek nekik, és egy-egy szerény ajándékkal is kedveskedtek, de mindennél többet jelentett az, hogy szántak időt arra is, hogy elbeszélgessenek velük, meghallgassák őket. Fiatalos jelenlétük fényt vitt a betegek otthonaiba.

 

„A legemlékezetesebb program számomra az otthon ápolt betegek meglátogatása volt. Különösen megérintett a találkozás egy idős hölggyel, aki egy agyvérzés következtében féloldalt lebénult és a Caritas gondozója járt hozzá, hogy tornáztassa, nap mint nap. Elénekeltünk a néninek egy holland dalt és könnybe lábadt a szeme a meghatódottságtól. Éneklés közben többször is rám nézett. Sosem felejtem el azt a tekintetet. Annyira hálás és boldog volt abban a pillanatban, ugyanakkor nagy magányosságot is láttam a szemeiben. Ez ráébresztett arra, hogy sose vegyük biztosra a kényelmes kis életünket, és legyünk hálásak azért, amink van, ahelyett hogy elégedetlenkednénk, mert mások sokkal nehezebb helyzetben vannak, és mi tulajdonképpen luxusban élünk Hollandiában” – nyilatkozta a 16 éves Nathan.

A délután folyamán a holland diákok a Caritas szegénykonyhája részére hámoztak és aprítottak zöldségeket, majd pedig néhány diák segített a meleg ebédek kiosztásában az ellátottak részére, miközben az őket elkísérő pedagógusok egyike, Bernard Hovig zenetanár rögtönzött koncerttel köszöntötte, az egyik névnapját ünneplő idős nénit a Szent Erzsébet Otthonban. A közös ebédelést követően a diákok egy szimbolikus csekket adtak át a Caritasnak, jelezve elköteleződésüket, hogy egy új elektromos tűzhely vásárlásával támogassák a Caritas konyhát, melynek munkatársait egy-egy doboz csokoládéval is megajándékozták hálából amiért az egész hét folyamán főztek rájuk.

A nap végén a holland csoport tagjait elismerő oklevélben részesítette a Caritas vezetősége. „Dicséretes a pedagógusok hozzáállása, amellyel szociális érzékenységre nevelik a diákjaikat és dícséretes az is, hogy a fiatalok egyéb szórakozás helyett, mások megsegítésére szánják az idejüket. Magatartásuk példaértékű a hazai fiatalság számára is” – hangsúlyozta beszédében Rajna József, főigazgató.

„Gyönyörű és élményekben gazdag utazásban volt részünk. Számomra a legkedvesebb program az árvák és az afterschool programban résztvevő gyerekek meglátogatása volt. Ez a két aktivitás bebizonyította, hogy a nyelvi korlátok nem jelentenek akadályt. Mi ugye nem beszéltünk sem magyarul sem románul, a meglátogatott gyerekek pedig nem tudtak angolul, vagy hollandul mégis egész délután boldogan fociztunk és játszottunk velük. Szavak nélkül is megértettük egymást. Ha kellett, kézzel-lábbal elmagyaráztuk, amit akartunk, vagy Tamás, az önkéntes-koordinátorunk tolmácsolt. A legérzelmesebb élmény számomra mégis Ilona néni meglátogatása volt, a hölgyé, aki korábban vak volt és a mi iskolai gyűjtésnek köszönhetően nyerte vissza a látását. Annyira meghatott látni a boldogságát és a hálás tekintetét. Ugyancsak nagy hatással volt rám az otthon ápolt betegek meglátogatása. Teljesen megtört engem és a barátaimat is, amikor olyan élethelyzetekkel szembesültünk, amiket korábban el sem tudtunk volna képzelni. Bevallom, titokban sírtunk a buszban miközben egyik betegtől a másikig utaztunk. Nagyon örülök, hogy részt vehettem ebben a programban, és a világnak ezt a szegletét is megismertem. Remélem hamarosan lesz alkalmam újra visszatérni, hogy még további néhány hétig önkénteskedjünk a barátaimmal” – nyilatkozta a 16 éves Yannick, a holland önkéntesek egyike.

„Összességében annak örülök nagyon, hogy jelenthettem valamit a meglátogatott emberek életében. Sosem fogom elfelejteni az együtt töltött pillanatokat és remélem, hogy ők is sokáig emlékeznek majd rám” – tette hozzá kollégája, Nathan.

A „Blesewic – Roemenie” program keretében előreláthatóan jövő tavasszal érkezik majd újabb holland csoport Nagyváradra, de a fiatalok addig sem tétlenkednek. Tanáraik vezetésével egész év folyamán adománygyűjtő akciókat szerveznek, hogy anyagi forrást biztosítsanak a programhoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában