Postaláda

2008.03.17. 13:35

Március 15., az egység szimbóluma

<p>Az idén is, mint minden évben megemlékeztek a szabadságharc áldozatairól. Így történt ez Nagyváradon is. Ezen a napon minden évben, így az idén is részt vettem családommal a megemlékezésen és a koszorúzás helyszínein.</p>

Az idén más volt. Meglepett, hogy Tőkés László EU-s parlamenti képviselőnk együtt ünnepelt az RMDSZ-szel. Soha nem értettem, miért kellett külön ünnepelni, hiszen az ünnep nem a politikai nézeteltérések kinyilvánítása, hanem egy nemzeti múlt emléke.

Az összetartás szimbóluma

Ha így folytatódik, akkor végre nem a széthúzás, hanem az egység lesz az erdélyi magyarságra jellemző. Hiszen ez az ünnep a nemzeti egységet jelképezi. A harcot az elnyomással szemben. Magyar nemzeti ünnep március 15-e, de akkor és ott minden nemzet harcolt az elnyomás ellen. Nagyváradon magyarok és románok hajtottak fejet a hősök emlékművei előtt. Ez így van rendjén. Az ellenségeskedés, széthúzás, gyűlölet nem méltó ehhez az ünnephez. Egy országban élünk, közös céljunk egy jobb és biztonságosabb élet. A magyar kultúra ápolása hazánk területén nem veszélyezteti az ország szuverenitását, sőt, ezáltal többé válik. Egy ember, aki anyanyelvén kívül más nyelvet is ismer, többé válik, hiszen a kultúra, az anyanyelv nem politika. A hősöknél elhelyezett koszorúkon megfér egymás mellett a magyar és román nemzeti szalag. Ez egy jelkép, a többségi nemzet főhajtása a kisebbség ünnepén. Szeretném hinni, hogy ez az út tovább folytatódik, nem az ellenségeskedés, hanem a közös kompromisszumok útja lesz, hiszen március 15-e az összefogás, az egység ünnepe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!