Ukrán válság

2024.04.08. 06:18

Kamikaze drónt lőttek le a zaporizzsjai atomerőmű felett

775. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Bomba becsapódása nyomán keletkezett kráter Harkivban 2024. április 6-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Szergej Kozlov

Kamikaze drónt lőttek le a zaporizzsjai atomerőmű felett

Ukrán kamikaze drónt lőttek le a zaporizzsjai atomerőmű felett - közölte a két év óta orosz ellenőrzés alá került energetikai létesítmény sajtószolgálata hétfőn a Telegram-csatornáján.

A tájékoztatás szerint a pilóta nélküli repülőszerkezet a hatodik erőművi blokk tetejére zuhant. Olyan fenyegetést nem észleltek, amely szerint az incidens megsértette volna a létesítmény biztonsági határértékeit. A hatodik blokk kupoláját vasárnap dróntámadás érte.

Jurij Csernyicsuk, az erőmű igazgatója a RIA Novosztyi hírügynökségnek hétfőn elmondta, hogy az erőmű infrastruktúrájában a dróntámadás nem okozott kritikus károkat.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn veszélyes provokációnak nevezte a zaporizzsjai erőmű elleni támadásokat. Azt mondta, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) munkatársai ezek szemtanúi voltak, és úgy vélekedett, hogy a történteknek hosszú távon negatív következményei lehetnek. A NAÜ ellenőrei szerint - 2022 novembere óta először - legkevesebb három találat érte a létesítményt – írta a RIA Novosztyi.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek hétfőn ukrán tüzérségi és dróntámadást.

Az orosz védelmi minisztérium által hétfőn kiadott napi hadijelentés szerint az orosz hadsereg kedvezőbb állásokat foglalt el Avgyijivka és Donyeck környékén, valamint a donyecki régió déli részén, az ukrán hadsereg pedig a harci érintkezési vonal mentén több mint 940 katonát veszített. Közülük a legtöbben, mintegy 460-an a Donyeck körzetében vívott összecsapásokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan.

A minisztérium a megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek mellett öt harckocsit, két gyalogsági harcjárművet, nyolc páncélozott harcjárművet - ebből hatot Avgyijivkánál lőttek ki -, két amerikai gyártmányú M109-es Paladin típusú és egy lengyel Krab önjáró, valamit két amerikai M777-es, két M119-es és egy brit FH-40-es vontatott tarackot, HIMARS sorozatvetők négy rakétáját, három HAMMER irányítható légibombát, továbbá 291 drónt.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közölte, hogy csalókat vettek őrizetbe Oroszországban, akik - egyebek között hamis orosz telefonszámokat generáló virtuális kommunikációs központokat létrehozva - ukrán ügynökségeknek segítettek pénzt kicsikarni az emberekből. Az előzetes adatok szerint ily módon több mint 7 milliárd rubelnyi (28 milliárd forintnyi) összeg tranzakciók láncolatán át ukrán bankokba került, a kicsalt összeget pedig végül az ukrán hadsereg támogatására fordították.

Mintegy 4,2 millió az ideiglenes védelmi státusszal rendelkező ukrajnai menekültek száma az EU-ban

Amíg január végén 4 303 115 volt azon ukrajnaiak száma, akik ideiglenes védelmet biztosító menedékes státusszal rendelkeztek az Európai Unióban, addig februárban 4 234 595-en rendelkeztek ilyen jogállással – derül ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat hétfőn közreadott jelentéséből.

Herszon megyéből evakuált lakosok érkeznek a Krím északi részén fekvő Dzsankojba 2022. október 21-én
Fotó: - / Forrás: MTI/EPA

Az uniós hivatal közlése szerint a 2022. február 24-én kezdődött háború miatt Ukrajnából elmenekültek továbbra is enyhén növekvő számban regisztráltak ideiglenes védelemre, amelynek révén kaphatnak egyebek mellett egészségügyi ellátást, munkát vállalhatnak, a gyerekeik pedig állami iskolába járhatnak.

A jelentés szerint az Ukrajnából érkező menekültek számára a legtöbb átmeneti védelmet biztosító jogállást Németország (1 286 580) nyújtotta, majd Lengyelország (957 200) és Csehország (385 075).

A januári adatokhoz képest februárban a kedvezményezettek száma legnagyobb mértékben Németországban (+16 430; +1,3 százalék), Lengyelországban (+5640; +0,6 százalék) és Csehországban (+3885; +1,0 százalék) növekedett. A különleges jogállásában részesülők száma öt uniós országban csökkent: Ausztriában (-1420; -1,7 százalék), Észtországban (-550; -1,5 százalék), Franciaországban (-685; -1,1 százalék), Hollandiában (-120; -0,1 százalék) és Máltán (-20; -1 százalék).

Az egyes uniós országok lakosságával összehasonlítva február végén Csehországban (35,6), Litvániában (26,5) és Lengyelországban (26) volt a legmagasabb az átmeneti védelemben részesülők ezer főre jutó száma, míg uniós szinten ugyanez a szám ezer főre 9,4 volt. A kedvezményezettek 46 százalékát nők, 32,9 százalékát a 18 évesnél fiatalabb kiskorúak, 21,2 százalékát pedig felnőtt férfiak teszik ki.

A jelentésből kiderült továbbá, hogy 

Magyarország az ideiglenes védelmi státusz bevezetése óta 34 845, az elmúlt hónapban 595 ilyen jogállást biztosított ukrajnai menekültek számára.

Újabb orosz támadás érte Ukrajnát

Oroszország hétfőre virradóra újabb csapásokat mért számos ukrajnai célpontra drónok és rakéták bevetésével, melyek egy részét az ukrán légvédelemnek sikerült megsemmisítenie - közölte az ukrán légvédelem.

A dél-ukrajnai Zaporizzsjai terület elleni tüzérségi támadásban hárman meghaltak, és további hárman megsebesültek – jelentették a helyi hatóságok.

Az ukrán légierő közleménye szerint az orosz erők kéttucatnyi drónt lőttek ki Ukrajnára: ezek infrastrukturális objektumokba csapódtak, logisztikai létesítményeket rongáltak meg, és áramkimaradásokat okoztak.

Orosz harckocsi ágyúja az ukrán állásokra tüzel Kelet-Ukrajna Oroszországhoz csatolt részén 
Fotó: - / Forrás: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium

Az ukrán légvédelem a 24 iráni gyártmányú Sahíd drónból 17-et semmisített meg az Odesszai, Mikolajivi, Kirovohradi, Hmelnickiji és Zsitomiri területek felett - közölte a légierő, hozzátéve, hogy a Dnyipropetrovszki régió felett egy Kh-59 típusú irányított rakétát is eltaláltak.

Oleh Kiper, az Odesszai terület kormányzója azt közölte, hogy a régió légterében négy drónt semmisítettek meg. A támadás egy logisztikai és egy szállítási létesítményt, valamint egy benzinkutat rongált meg.

Három találat érte a reaktorvédő szerkezetet

Az ENSZ nukleáris felügyelőszervezete önmérsékletre szólított fel, miután vasárnap támadás érte a zaporizzsjai atomerőművet. Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) vezetője megerősítette, hogy legalább három közvetlen találatot kapott a 6-os számú blokk fő reaktorvédő szerkezete. Az ilyen támadások „jelentősen növelik egy súlyos nukleáris baleset kockázatát” – mondta. Az üzem orosz tisztviselői azt állították, hogy a helyszínt ukrán katonai drónok támadták meg, beleértve az erőmű hatodik blokkjának kupoláját. Az ukrán hírszerzőügynökség tagadta, hogy felelőssége lenne a csapásban.

United24

Már tervezik Kijevben a United24 nevű jótékonysági platform éves csúcstalálkozóját - számolt be róla az ukrán elnök, aki szerint az eddigieknél is több személyes energiára és sokkal több erőfeszítésre van szükség ahhoz, hogy az ukrán kérdés a globális figyelem középpontjában maradjon sok más probléma és konfliktus mellett, különösen, hogy az idén több országban és az Európai Unióban is választásokat tartanak.

Politikai akarat kell

- Meg kell hallania a világnak, milyen fájdalmat okoznak az orosz katonák Harkovnak, Kupjanszknak, Donyeck, Zaporizzsja, Szumi régió városainak és sok más ukrán közösségnek... Vannak a világon légvédelmi rendszerek, amelyek segíthetnek. Az egyetlen dolog, amire szükség van, az a politikai akarat, hogy ezeket a rendszereket átadják Ukrajnának. Hálás vagyok azoknak az országoknak, amelyek már segítettek. 

A Patriotokat most Ukrajnában kell bevetni, hogy a későbbiekben ne kelljen őket használni a NATO teljes keleti szárnyán

 - mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Napi szinten bombázzák Harkovot

"Nagyon kemény a helyzet a városban, állandó orosz terror van, ma már gyakorlatilag napi szinten légi bombázásokkal. Keressük a lehetőségeket arra, hogy Harkovnak nagyobb légvédelmet adjunk, és ez Ukrajna katonáinak és valamennyi diplomatájának is feladata" - mondta napi videójában az ukrán elnök.

Bomba becsapódása nyomán keletkezett kráter Harkivban 2024. április 6-án, miután Oroszország dróntámadást intézett a kelet-ukrajnai város ellen
Fotó: Szergej Kozlov / Forrás: MTI/EPA

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. április 7-én az ukrán-magyar határszakaszon 5865 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5929 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 44 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Ez történt vasárnap:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában