Tárgyalások

2024.01.29. 22:27

Menczer Tamás: a kormány nem új jogokat kér a kárpátaljai magyar kisebbségnek

Nem új jogokat kérünk a kárpátaljai magyarságnak, hanem azokat a jogokat adják vissza, amelyek 2015 előtt már megvoltak - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára hétfőn este az M1 aktuális csatorna műsorában. Menczer Tamás úgy fogalmazott: Magyarország kiáll a kárpátaljai magyarok érdekei mellett, ez "vörös vonal".

MW

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára

Forrás: MTI

Fotó: Lakatos Péter

Emlékeztetett arra, hogy Ukrajna 2015-ben kezdte meg a kisebbségi jogok "megnyirbálását", módosították az oktatási törvényt, a nyelvtörvényt és a kisebbségi nemzetiségi törvényt is. 

A tavaly decemberben elfogadott kisebbségi törvény már "jó irányba halad, de nem elégséges"

 - mondta az államtitkár. Elmondta, hogy a hétfői ukrán-magyar külügyminiszteri találkozó után közös munkacsoport vitatja meg azt a 11 pontos javaslatot, amelyet a magyar kormány állított össze. Reményét fejezte ki, hogy a munkacsoport mielőbb megoldásra jut. 

Az uniós források járnak Magyarországnak, az nem adomány, nem ajándék 

- jelentette ki azzal kapcsolatban, hogy a Financial Times gazdasági lap szerint Brüsszel tönkreteszi a magyar gazdaságot, ha az ország nem támogatja az Ukrajnának szánt pénzügyi segítséget. Brüsszeltől a zsarolás nem áll távol - jegyezte meg. Hozzátette: eddig is politikai okokból tartották vissza a Magyarországnak járó forrásokat, a magyar kormány háborúval, az LMBTQ-val és a bevándorlással kapcsolatos álláspontja miatt. 

"Vörös vonal a gyermekek védelme, a bevándorlás és vörös vonal a háború is, mert mi a béke pártján állunk"

- jelentette ki. Ukrajna finanszírozása ezzel nem összemosható kérdés - tette hozzá. 

A magyar miniszterelnök világossá tette és világossá is fogja tenni a magyar álláspontot a következő napokban - utalt a február 1-jei EU-csúcsra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában