Helyzetismertetés

2023.12.05. 22:14

Szijjártó Péter: a német külügyminiszter félreérti a helyzetet

A külgazdasági és külügyminiszter szerint német kollégája, Annalena Baerbock alaposan félreérti a helyzetet az Ukrajna európai uniós csatlakozásával kapcsolatos magyar álláspontra vonatkozóan.

MW

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Szijjártó Péter kedden a Facebook-oldalán Annalena Baerbock ljubljanai nyilatkozatára utalva azt írta: Magyarország álláspontja Ukrajna európai uniós csatlakozásáról átgondolt és megalapozott, abban semmifajta zsarolás vagy pláne játék nincsen.

Határozottan elutasítjuk, hogy összekeverjünk egymással olyan dolgokat, amiknek semmi közük egymáshoz

– tette hozzá.

Úgy folytatta: továbbra sem látjuk – sem a magyar emberek, sem a magyar parlament, sem a magyar kormány –, hogy miért is lenne jó Európának a csatlakozási tárgyalások elhamarkodott megkezdése Ukrajnával.

Ukrajna egyszerűen túl messze van attól, hogy alkalmas legyen a csatlakozásra vagy akár az arról szóló tárgyalásokra, ezért először egy stratégiai partnerség kidolgozása lenne inkább időszerű – közölte a külgazdasági és külügyminiszter.
Szijjártó Péter hangsúlyozta: 

fel kell hívnia a német külügyminiszter figyelmét arra, hogy Magyarország semmilyen nyomás hatására sem változtatja meg az álláspontját, és azt javasolja, hogy az európai egység fenntartásáért az EU vegye le az Ukrajnával való tárgyaláskezdésre vonatkozó javaslatot a jövő heti brüsszeli ülések napirendjéről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában